Skip to main content

Κλήτευση Καραμανλή για το Βατοπέδι

Την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, αποφάσισε ομόφωνα η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πέντε υπουργών της ΝΔ, σε σχέση με το σκάνδαλο της Μ
Την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, αποφάσισε ομόφωνα η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πέντε υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.

Η σχετική επιστολή, που πρόκειται να αποσταλεί στον πρώην Πρωθυπουργό, τον ενημερώνει πως η Επιτροπή «έκρινε ομόφωνα πως θα ήταν χρήσιμο να συμβάλλετε και με τη δική σας μαρτυρία στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Προς τούτο, είμαστε στην διάθεσή σας, να προσδιορίσουμε από κοινού, τον προσφορότερο τρόπο για τη συμβολή σας αυτή».

Αν και η απόφαση για κλήτευση του Κώστα Καραμανλή υπήρξε ομόφωνη, δεν συνέβη το ίδιο και με τη διατύπωση της επιστολής. Οι βουλευτές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης διαφώνησαν με το ύφος της επιστολής, ειδικά σε ό,τι αφορά την εξεύρεση του «προσφορότερου τρόπου» κατάθεσης του πρώην Πρωθυπουργού, αντιπροτείνοντας την ίδια διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε και για την κλήτευση των πέντε εγκαλούμενων υπουργών.

Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Δημήτρης Τσιρώνης, συντάκτης και της επιστολής, εξηγώντας τη διατύπωση που επέλεξε, επικαλέστηκε «λόγους αξιοπρέπειας και σεβασμού προς τη Δημοκρατία και τους θεσμούς» και σημείωσε πως «επιθυμούμε να έρθει αυτοπροσώπως, αλλά αν υπάρχουν και άλλες επιλογές, ως πρώην Πρωθυπουργός της χώρας, έχει σίγουρα την κατάλληλη νομική υποστήριξη, για να τις αντιπροτείνει».

Από πλευράς των βουλευτών της ελάσσονος αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Επιτροπή κρίνεται πως η εν λόγω διατύπωση χρησιμοποιήθηκε, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον κο Καραμανλή να αποφύγει κατάθεσή του ενώπιον της προανακριτικής Επιτροπής, είτε στη Βουλή είτε κατ’ οίκον, αποκρινόμενος στην κλήτευσή της με υπόμνημα.

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, οι βουλευτές που μετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή που προηγήθηκε της Προανακριτικής σε δήλωσή τους αναφέρουν πως «η ‘’πράσινη πολυκατοικία’’ αποφάσισε με πρωτοβουλία του «θυρωρού» της, του ΛΑΟΣ, να κληθεί στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου, ο πρώην Πρωθυπουργός κος Κώστας Καραμανλής…»