Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ελάχιστα μαγαζιά στο κέντρο έσπασαν την εθιμική αργία

Μετά το ντόρο που ξέσπασε, η παράδοση επικράτησε ακόμη και έναντι εκείνων που υποτίθεται ότι είχαν σηκώσει τη σημαία για το άνοιγμα των καταστημάτων.

Μετρημένα στα δάχτυλα των χεριών είναι σήμερα τα ανοιχτά μαγαζιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες για το αν θα τηρηθεί ή όχι το έθιμο να παραμείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα στις 2 Ιανουαρίου, η παράδοση επικράτησε ακόμη και έναντι εκείνων που υποτίθεται ότι είχαν σηκώσει τη σημαία να παραμείνει ανοιχτή η αγορά. Ακόμη και σε ορισμένα καταστήματα, στο εσωτερικό των οποίων διακρίνεται κινητικότητα, οι έμποροι και οι εργαζόμενοι κάνουν οργανωτικές εργασίες, όπως είναι η απογραφή και η αλλαγή βιτρίνας.  

Κατά κάποιο τρόπο πέρασε η γραμμή του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που είχε ζητήσει να τηρηθεί η παραδοσιακή αργία, καθώς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έμειναν κλειστά πολυκαταστήματα αλλά και πολυεθνικές αλυσίδες που φέρονταν έτοιμες να λειτουργήσουν. Με αυτό τον τρόπο ικανοποιήθηκε και η πλευρά των εργαζομένων, οι οποίοι δια των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων είχαν ζητήσει  να υπάρξει αργία, μετά την περίσσια κούραση του εορταστικού ωραρίου. Παράγοντες του Εμπορικού Συλλόγου εξηγούν –και ταυτόχρονα εκφράζουν την ικανοποίηση τους- για το γεγονός ότι στην αγορά επικράτησε η λογική και η συναίνεση και αποφεύχθηκαν κρούσματα κανιβαλισμού.

Το νέο για τα κλειστά καταστήματα είχε ως αποτέλεσμα να μην κατέβουν οι καταναλωτές στο κέντρο και τα πεζοδρόμια της Τσιμισκή να παρουσιάζουν εικόνα ανάλογη με αυτή μιας Κυριακής αργίας. Και η κίνηση στους δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης ήταν αισθητά μειωμένη, καθώς ως γνωστόν το λιανεμπόριο είναι η κύρια δραστηριότητα και όλες οι υπόλοιπες στη συγκεκριμένη περιοχή είναι... συμπληρωματικές. Παρά το γεγονός ότι το δημόσιο, οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρίες λειτουργούν σήμερα κανονικά, οι άδειες των εργαζομένων έχουν συμβάλλει ώστε να πραγματοποιούνται μόνο βασικές εργασίες.