Skip to main content

Κλειστά τα καταστήματα τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος

Ισχύει η υποχρεωτική αργία του Αγίου Πνεύματος, με απόφαση της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης, που είναι σε ισχύ, αφού δεν ανακλήθηκε ποτέ

Κλειστά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Δευτέρα, αργία του Αγίου Πνεύματος, καθώς με απόφαση της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης, που είναι σε ισχύ, αφού δεν ανακλήθηκε ποτέ, η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων του νομού Θεσσαλονίκης.

Το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας που έχει και την αρμοδιότητα για τον καθορισμό των αργιών από το 2011, δεν ανακάλεσε τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία είναι σε ισχύ και με δεδομένο το γεγονός ότι και τα προηγούμενα χρόνια στην αγορά δεν υπήρξε κίνηση ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα λαμβάνει και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Συνεπώς, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την ερχόμενη Δευτέρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης:

Μετά την εφαρμογή του νόμου 3996/2011 στον οποίο ορίζεται ρητά ότι η αρμοδιότητα καθορισμού αργιών αφαιρείται από την αιρετή Περιφέρεια και αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργού Εργασίας, τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, όσο και η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, απευθυνθήκαμε επανειλημμένα επί σειρά ημερών στα υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας και Εσωτερικών, ζητώντας να οριστεί ως αργία η ημέρα του Αγίου Πνεύματος για τη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση των υπουργείων στο παραπάνω κοινό αίτημα.

Με βάση την με αρ.πρωτ. Γ/ΕΞ/5485-1/17-6-2016 υπηρεσιακή απάντηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε ερώτημα που έθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η υπ’αριθμ. 22/19777/10-05-2002 Απόφαση Νομάρχη Θεσσαλονίκης δεν έχει ανακληθεί. Η συγκεκριμένη απόφαση ορίζει ότι η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων του Νομού Θεσσαλονίκης.

Ως εκ τούτου τη Δευτέρα 20/6/2016 τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων του Νομού Θεσσαλονίκης είναι υποχρεωτικά ΚΛΕΙΣΤΑ.