Skip to main content

Κλειστά τα δικαστήρια λόγω του δημοψηφίσματος της Κυριακής

Άδειες από κόσμο ήταν σήμερα οι αίθουσες του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης ενώ κινητικότητα υπήρχε μπροστά στα ΑΤΜ των τραπεζών.

Κλειστά θα παραμείνουν τα δικαστήρια, από τις 30 Ιουνίου έως τις 8 Ιουλίου, λόγω του δημοψηφίσματος για το σχέδιο συμφωνίας των θεσμών με την ελληνική κυβέρνησης. Άδειες από κόσμο ήταν σήμερα οι αίθουσες του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης ενώ κινητικότητα υπήρχε μπροστά στα ΑΤΜ των τραπεζών όπου πολίτες, δικηγόροι, δικαστικοί και αστυνομικοί επιχειρούσαν να κάνουν ανάληψη μετρητών.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Καλλιρόη Χειμαριού: Το παραπάνω χρονικό διάστημα ,δεν θα διεξαχθούν δίκες, παρα μόνο όσες έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη. Το ίδιο θα γίνει και με όσες υποθέσεις αφορούν κακουργήματα με κατηγορούμενους οι οποίοι είναι προσωρινά κρατούμενοι και λήγει η 18μηνη προθεσμία της προφυλάκισης τους.

Όσον αφορά τους δικαστικούς αντιπροσώπους, δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους κλπ που θα πάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία αυτοί δεν αντιμετωπίσουν πρόβλημα με το κλείσιμο των τραπεζών. Όταν θα λάβουν τα διοριστήρια έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν στο Δημόσιο Ταμείο και να πάρουν τα χρηματικά ποσά που τους αναλογούν για τα έξοδα διαμονής και  μετακίνησης προς την περιφέρεια όπου θα εκτελέσουν υπηρεσία.

Σημαντικές επιπτώσεις δεν προκύπτουν από το κλείσιμο των τραπεζών και τον περιορισμό στην ανάληψη των μετρητών. Αν δεν διαθέτουν χρήματα, οι δικηγόροι δεν είναι απαραίτητο να πληρώσουν τα παράβολα, για την παράσταση τους στις δίκες, καθώς μέσω των δικηγορικών συλλόγων τα χρηματικά ποσά που αντιστοιχούν στα παράβολα βεβαιώνονται στην εφορία.

Στις αρμόδιες ΔΟΥ βεβαιώνονται και τα δικαστικά έξοδα και  οι χρηματικές ποινές για τους καταδικασθέντες. Όταν καθαρογράφεται η ποινή ο καταδικασθείς ,με εντολή εισαγγελέα, δύναται να αναφέρει τον ΑΦΜ του στην αρμόδια υπηρεσία  και να αποχωρήσει. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν μόνο  όσοι δεν διαθέτουν  Αριθμό Φορολογικού Μητρώου οι οποίοι αν δεν έχουν να πληρώσουν οδηγούνται στη φυλακή.