Skip to main content

Κλειστά χειρουργεία στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Ασθενείς χάνουν τη μάχη για τη ζωή, επειδή αρρώστησαν σοβαρά σε περίοδο που τα Νοσοκομεία έχουν βαρέσει διάλυση, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωση της.

Μια ζοφερή κατάσταση με κλειστά χειρουργεία, ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και χειρουργικά υλικά και διαλυμένα ιατρικά μηχανήματα περιγράφει για τα νοσοκομεία ανα τη χώρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε ανακοίνωση της.

«Ασθενείς χάνουν τη μάχη για τη ζωή, επειδή στάθηκαν άτυχοι και αρρώστησαν σοβαρά σε περίοδο που τα Νοσοκομεία έχουν βαρέσει διάλυση. Η κυβέρνηση είναι "αλλού νταλού"» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.

Αναφερόμενη στη Θεσσαλονίκη η ΠΟΕΔΗΝ καταγράφει αναλυτικά τα προβλήματα που υπάρχουν σε μεγάλα νοσοκομεία της πόλης.

Δύο αίθουσες χειρουργείων παραμένουν κλειστές στο Γενικό Νοσοκομείο Γ.Γεννηματάς λόγω μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικών και χειρουργών Ιατρών. Σύμφωνα με τον απολογισμό της ΠΟΕΔΗΝ, οι ανάγκες των εφημεριών δεν καλύπτονται εξαιτίας των κλειστών χειρουργικών αιθουσών ενώ ο εξοπλισμός που μετράει ήδη 20 χρόνια συντηρήθηκε τελευταία φορά το 2001. Ανεπαρκής χαρακτηρίζει ακόμα την προμήθεια αναλώσιμων χειρουργικών υλικών λόγω έλλειψης χρημάτων (μάσκες ,γάντια κλπ) καθώς αναφέρει ακόμα ότι δεν υπάρχει χειρουργικός ιματισμός (προσωπικού, ασθενών), με αποτέλεσμα να καταναλώνεται ιματισμός μιας χρήσης που ανεβάζει  κατά πολύ το κόστος.

Μια παρόμοια κατάσταση περιγράφει και για το Ιπποκράτειο όπου εννέα αίθουσες χειρουργείων από τις 15 παραμένουν κλειστές λόγω μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Η λίστα αναμονής για χειρουργεία σοβαρά γυναικολογικών περιστατικών ξεπερνά τους 16 μήνες ενώ πολλοί ασθενείς όταν έρχεται η σειρά τους να χειρουργηθούν μετά από μήνες, δεν προσέρχονται χωρίς αν γωνρίζει κανείς τις απέγιναν.

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ αντίστοιχα τα χειρουργεία ΩΡΛ καλύπτουν και τις εφημερίες του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς με το νοσηλευτικό προσωπικό να κρίνεται κάτω του ορίου ασφαλείας. Το λιγοστό προσωπικό επιβαρύνεται με βαριά ωράρια και οφείλονται πολλά ρεπό και άδειες. Ενδιεκτικά η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως ένας  νοσηλευτής χειρουργείου καλύπτει στις εφημερίες δύο και τρεις χειρουργικές αίθουσες διαφορετικών κλινικών και το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Κλειστές παραμένουν δύο αίθουσες χειρουργείων λόγω μεγάλης  έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Εξαιτίας του μειωμένου προσωπικούένας μόνο νοσηλευτής βρίσκεται στην κίνηση χειρουργείων σε τρείς αίθουσες συγχρόνως. Αντίστοιχα, υπάρχει ένας νοσηλευτής αναισθησιολογικού για τις χειρουργικές αίθουσες φυσιολογικών τοκετών, καισαρικών τομών, μαιευτικής και τη λήψη ωαρίων εξωσωματικών. Η αναμονή ασθενών εξαιτίας της μεγάλης λίστας, για ορθοπεδικά περιστατικά χειρουργεία φτάνει και το 1,5 έτος ενώ για μαιευτικά και γυναικολογικά περιστατικά τα δύο έτη.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρθηκε και στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος, όπου σύμφωνα με την ακταγραφή της, τα χειρουργεία είναι παλιά ενώ δεν συντηρούνται οι υποδομές και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός.