Skip to main content

Κλείδωσε ο βαλκανικός διάδρομος - Απελπιστική η κατάσταση σε Ειδομένη

Μέσα στο κρύο και την υγρασία, στη λάσπη και στα σκουπίδια ζουν πάνω από 13.000 άτομα στην Ειδομένη. Έκλεισε από τα μεσάνυχτα ο βαλκανικός διάδρομος

Έκλεισε από τα μεσάνυχτα ο βαλκανικός διάδρομος, μετά την απόφαση της Σλοβενίας να βάλει «φρένο» στον αριθμό των μεταναστών που περνούν τα σύνορά της.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι θα γίνονται δεκτοί μόνο εκείνοι που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο καθώς και ορισμένοι άλλοι για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Η Λιουμπλιάνα έχει ταχθεί εδώ και πολλές εβδομάδες στο πλευρό της Αυστρίας και άλλων βαλκανικών χωρών που επιθυμούν να σταματήσουν ολοκληρωτικά τις μεταναστευτικές ροές.

Αντιδρώντας στην απόφαση της Σλοβενίας, η Σερβία ανακοίνωσε άμεσα ότι θα εναρμονίσει την πολιτική της με εκείνην των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Λιουμπλιάνα σημαίνουν ότι «ο διάδρομος των Βαλκανίων για τους μετανάστες κλείνει».

Η Σλοβενία, η Κροατία, η Σερβία και η ΠΓΔΜ είχαν περιορίσει δραστικά την είσοδο μεταναστών στο έδαφός τους από τα τέλη Φεβρουαρίου, εφαρμόζοντας μια ημερήσια ποσόστωση 580 προσώπων την ημέρα. Η ποσόστωση αυτή δεν θα ισχύει πλέον, διευκρίνισε η Λιουμπλιάνα.

Την ίδια ώρα ξεπερνούν κάθε όριο οι εικόνες ντροπής στην Ειδομένη, μετά το κλείσιμο των συνόρων.

 

 

Μέσα στο κρύο και την υγρασία, στη λάσπη και στα σκουπίδια ζουν πάνω από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Και το προηγούμενο 24ωρο κανένας πρόσφυγας δε πέρασε από τα σύνορα, καθώς οι σκοπιανές αρχές κρατούν κλειστή την πύλη. Την ίδια ώρα ο καταυλισμός μεγαλώνει όλο και περισσότερο, με δεκάδες σκηνές να έχουν στηθεί σε παρακείμενα χωράφια.

Στην περιοχή αναμένεται να εγκατασταθεί και μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να εξετάζει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.