Skip to main content

Κλίντον:Η επιστολή Κόμεϊ και οι Ρώσοι χάκερ υπεύθυνοι για την ήττα μου

Εάν οι εκλογές είχαν διεξαχθεί στις 27 Οκτωβρίου, θα ήμουν πρόεδρός σας υποστήριξε η Χίλαρι Κλίντον σε συνέδριο γυναικών.

Στις υποκλοπές Ρώσων χάκερ και στην επιστολή του διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ απέδωσε την ήττα της προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου του 2016 η Χίλαρι Κλίντον.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη η Κλίντον υποστήριξε ότι η πορεία της προς τον Λευκό Οίκο ανακόπηκε από την επιστολή του Κόμεϊ της 28ης Οκτωβρίου με την οποία ενημέρωνε το Κογκρέσο ότι το FBI είχε ενεργοποιήσει ξανά την έρευνα για τη χρήση από την ίδια ενός προσωπικού διακομιστή ηλεκτρονικών μηνυμάτων και από την δημοσίευση από τον ιστότοπο WikiLeaks των μηνυμάτων του προέδρου της καμπάνιας της, Τζον Ποντέστα, τα οποία φέρεται ότι είχαν υποκλαπεί από Ρώσους χάκερ.

«Εάν οι εκλογές είχαν διεξαχθεί στις 27 Οκτωβρίου, θα ήμουν πρόεδρός σας» είπε η Κλίντον σε συνέδριο γυναικών το οποίο συντόνιζε η δημοσιογράφος του CNN Κριστιάν Αμανπούρ. «Δεν ήταν μιά τέλεια προεκλογική εκστρατεία, αλλά ήμουν καθ' οδόν για τη νίκη μέχρι τον συνδυασμό της επιστολής του Κόμεϊ και των ρωσικών WikiLeaks. Ο λόγος που πιστεύω πως ηττηθήκαμε ήταν τα γεγονότα που μεσολάβησαν τις τελευταίες 10 μέρες», ανέφερε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Κλίντον, που δήλωσε ότι βρίσκεται στην «επίπονη διαδικασία» συγγραφής ενός βιβλίου που ασχολείται εν μέρει με τις εκλογές, είπε επίσης ότι και ο μισογυνισμός έπαιξε ρόλο στην ήττα της.

Η Κλίντον ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για τα λάθη της προεκλογικής της εκστρατείας, αλλά δεν αμφισβήτησε τη στρατηγική της ή το προσωπικό της. «Εγώ ήμουν η υποψήφια, εγώ ήμουν το άτομο που αναφερόταν στο ψηφοδέλτιο. Είμαι ιδιαίτερα ενήμερη των προκλήσεων, των προβλημάτων και των ελλείψεων που είχαμε», πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές υπέρ του Τραμπ και άσκησε σκληρή κριτική στον νέο Αμερικανό πρόεδρο για μερικές από τις απόψεις του στην εξωτερική πολιτική και για τα πολυάριθμα tweet του. «Επέστρεψα στο να είμαι ενεργός πολίτης - και μέρος της αντίστασης» πρόσθεσε.