Skip to main content

Κλιμακώνονται οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία

Ένας Ουκρανός στρατιώτης και ένας πολίτης σκοτώθηκαν από προχθές Σάββατο ως χθες Κυριακή στην ανατολική Ουκρανία, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές.

Ένας Ουκρανός στρατιώτης και ένας πολίτης σκοτώθηκαν από προχθές Σάββατο ως χθες Κυριακή στην ανατολική Ουκρανία, όπου σημειώθηκε κλιμάκωση των εχθροπραξιών παρά την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές.

“Ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι έξι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Αντρίι Λισένκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένας πολίτης σκοτώθηκε εξάλλου το βράδυ του Σαββάτου στη Μαριίνκα, 6 χλμ. δυτικά του Ντονέτσκ, προπυργίου των φιλορώσων αυτονομιστών, από πυρά ανταρτών εναντίον ενός σημείου ελέγχου του ουκρανικού στρατού, ανέφερε από τη δική του πλευρά ο Βιατσεσλάβ Αμπρόσκιν, ο πιστός στο Κίεβο επικεφαλής της αστυνομίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Λισένκο, θέσεις του ουκρανικού στρατού έγιναν στόχος πυρών σε 16 περιπτώσεις μέσα σε 24 ώρες, με τους αντάρτες να χρησιμοποιούν όπλα διαμετρήματος υψηλότερου των 100 χιλιοστών, που θα όφειλαν να έχουν αποσύρει από τις γραμμές του μετώπου στο πλαίσιο της συμφωνίας η οποία είχε επιτευχθεί στο Μινσκ τον περασμένο Φεβρουάριο.

Για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες, ο δήμος του Ντονέτσκ έκανε λόγο για πυρά εναντίον της πόλης τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, που έπληξαν κυρίως τις συνοικίες Κιέβσκι και Πετρόβσκι, όχι μακριά από τα συντρίμμια του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, που παραμένει ένα από τα πιο θερμά σημεία της σύγκρουσης.

Τουλάχιστον έξι αντάρτες τραυματίστηκαν από τα πυρά αυτά, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές που επικαλέστηκε ιστότοπος των αυτονομιστών.

Ένας αξιωματούχος των αυτονομιστών, ο Ντένις Πουσίλιν, κατήγγειλε τις “προκλήσεις” του ουκρανικού στρατού και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις των ανταρτών τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού και απέτρεψαν την “επανέναρξη των εχθροπραξιών ευρείας κλίμακας”.

Ο ουκρανικός στρατός πολεμά επί έναν χρόνο και πλέον τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, σε μια σύρραξη η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 6.100 ανθρώπους.

Η εκεχειρία η οποία είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο στο Μινσκ με γαλλογερμανική διαμεσολάβηση και παρόντος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζει να τηρείται συνολικά, παρά τις σποραδικές αψιμαχίες.