Skip to main content

Κλιμακώνει την προκλητικότητά της η Τουρκία

Με μία ανακοίνωση που απορρίπτει ως αβάσιμες τις ειδήσεις περί γεωλογικών ερευνών ανοιχτά της Σαμοθράκης από το πλοίο Cesme και επαναφέρει τις αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, απαντά το ΥΠΕΞ της Τουρ
Με μία ανακοίνωση που απορρίπτει ως αβάσιμες τις ειδήσεις περί γεωλογικών ερευνών ανοιχτά της Σαμοθράκης από το πλοίο Cesme και επαναφέρει τις αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, απαντά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στο διάβημα του αντίστοιχου ελληνικού υπουργείου.

Ειδικότερα το τουρκικό ΥΠΕΞ με γραπτή του ανακοίνωση σημειώνει ότι το  TCG Cesme προέβη σε υδρογραφικές μετρήσεων στο Βόρειο Αιγαίο, στο πλαίσιο των καθιερωμένων δραστηριοτήτων, που έχουν στόχο την ενημέρωση των ναυτικών χαρτών.

«Ως γνωστόν, στο Αιγαίο δεν έχουν οριοθετηθεί θαλάσσιες δικαιοδοσίες πέραν των χωρικών υδάτων», προσθέτει η ανακοίνωση και συνεχίζει ότι «γι΄αυτό οι περιοχές πέραν των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο χαρακτηρίζονται ως ανοιχτή θάλασσα».

«Η Τουρκία και η Ελλάδα δεσμεύθηκαν με τη Συμφωνία της Βέρνης του 1976 να μην προβαίνουν σε σεισμικές έρευνες πέραν των χωρικών τους υδάτων στο Αιγαίο, μέχρις ότου οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία σέβεται απολύτως την συμφωνία αυτή», καταλήγει η ανακοίνωση.