Skip to main content

Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ για αυτοψίες στα πλημμυρισμένα της Πιερίας

Σε ποιες περιοχές γίνονται επεμβάσεις αποκατάστασης και πού απαιτούνται περισσότερες - Οι αυτοψίες θα ξεκινήσουν έως τα Χριστούγεννα

Αυτοψίες προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν σημαντικά προβλήματα από τις βροχοπτώσεις που έπληξαν την Πιερία στις 15 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), όπως τόνισε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας.

Οι αυτοψίες θα γίνουν ώστε να διαπιστωθούν οι πρόσθετες και σημαντικές παρεμβάσεις που θα απαιτηθεί να γίνουν για να θωρακιστούν αντιπλημμυρικά περιοχές που υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Η όλη «επιχείρηση» θα γίνει στα πρότυπα της αντίστοιχης παρέμβασης στο δήμο Θερμαϊκού, που είχε πληγεί από τη θεομηνία του Σεπτεμβρίου του 2016.

«Το κλιμάκιο του ΙΓΜΕ θα πάει στην Πιερία για να ξεκινήσει τις αυτοψίες ως τα Χριστούγεννα και μετά η Πολιτική Προστασία θα συντάξει το τεχνικό δελτίο προς το υπουργείο, προκειμένου να ζητηθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση για τις αποκαταστάσεις των ζημιών», είπε ο κ. Στεργιάδης.

Τις μεγάλες πληγές που άφησε η πρόσφατη θεομηνία στην Πιερία περιέγραψε η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, που έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων 40 χρόνων, καθώς τη θεομηνία διαδέχτηκε μια περίοδος βροχοπτώσεων επιδεινώνοντας περαιτέρω τα προβλήματα. Πλημμύρες, είπε η κ. Μαυρίδου, έπληξαν ακόμη και τον αρχαιολογικό χώρο στο Δίον.  Οι αρμόδιες υπηρεσίες τόνισαν πως για το θέμα αυτό απαιτείται καθαρισμός του ρέματος Βαφήρα και ακολούθως αποκαταστάσεις.

Στην Καρίτσα καταγράφηκαν καταστροφές στο οδικό δίκτυο που συνδέει το Δίον, για την αποκατάσταση των οποίων γίνονται ενέργειες, ενώ επεμβάσεις γίνονται, όπως είπαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες στο ρέμα Παππά, που έχει γεμίσει με φερτές ύλες. Τα συνεργεία εργάζονται επίσης στα ρέματα Βαρικού και Νέας Εφέσου, στην παραλία Κατερίνης και σε μικρότερα ρέματα, τα οποία εκβάλλουν στην παραλία.