Skip to main content

ΝΔ: Κλειδώνουν σήμερα οι υποψηφιότητες για 206 Θεσσαλονικείς συνέδρους

Μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη προέδρων και μελών Τοπικών Οργανώσεων και αντιπροσώπων στο συνέδριο.

Ολοκληρώνεται σήμερα η υποβολή των υποψηφιοτήτων εν όψει των πρώτων προσυνεδριακών εκλογών της ΝΔ, που αφορούν στην εκλογή προέδρων Τοπικών Οργανώσεων και μελών, αλλά και των συνέδρων.

Στα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής Ν. Θεσσαλονίκης της ΝΔ, στη Μητροπολίτου Ιωσήφ 8, τις τελευταίες μέρες υπάρχει μεγάλη προσέλευση γαλάζιων στελεχών γι' αυτό το λόγο, ενώ κοσμοσυρροή αναμένεται σήμερα, καθώς λήγει η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων στις 8 το βράδυ.

Οι τριπλές εκλογές (και με τους υποψήφιους συνέδρους της ΟΝΝΕΔ, που είναι ξεχωριστή διαδικασία, τετραπλές...) θα γίνουν στις 3 Απριλίου. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν και τα εκλογικά κέντρα, που σίγουρα θα είναι όλες οι έδρες των Τοπικών Οργανώσεων και επιπλέον κάποιοι χώροι που θα προταθούν και θα παραχωρηθούν από Δήμους.

Στη ΝΔ περιμένουν μεγάλη προσέλευση, αφού ήδη υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι που έχουν υποβάλει υποψηφιότητα είτε για πρόεδροι των ΤΟ, είτε για μέλη, όσο και για αντιπρόσωποι (σύνεδροι) εν όψει του 10ου κρίσιμου Συνεδρίου του κόμματος.

Στη Θεσσαλονίκη εκλέγονται συνολικά 206 σύνεδροι (εξαιρούνται οι εξ οφίτσιο), από 65 στον Κεντρικό, Ανατολικό και Δυτικό Τομέα και 41 στη Β' Θεσσαλονίκης, σε ένα σύνολο 2.436 εκλεγμένων συνέδρων πανελλαδικά. Οι εκλογές της Κυριακής 3 Απριλίου θα διεξαχθούν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 19.00', ενώ θα ακολουθήσουν τρεις μέρες μετά οι εκλογές για την ανάδειξη των υπευθύνων των θεματικών τομέων δράσης των Νομαρχιακών Οργανώσεων, στις 6 Απριλίου και την Κυριακή 17 Απριλίου (από τις 8 το πρωί ως τις 14.00') οι εκλογές για την ανάδειξη των προέδρων των ΝΟΔΕ.

Πολιτικά

Χαρακτηριστικό των εκλογών στη Θεσσαλονίκη είναι η αποστασιοποίηση των στελεχών που στις εκλογές για την ανάδειξη νέων προέδρων στήριξαν τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Τουλάχιστον ως οργανωμένο μπλοκ δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Αυτό δίνει το περιθώριο του... προσεταιρισμού από τους άλλους ενδιαφερόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους ανθρώπους που στήριξαν φανερά τον κ. Μητσοτάκη προεκλογικά στη Θεσσαλονίκη, όπως οι κ.κ. Νάκου και Ευταξά, αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για να προωθηθούν υποψηφιότητες, οι οποίες δεν έχουν στο σύνολό τους «μητσοτακικό» προσανατολισμό, αλλά πολλές από αυτές ανήκουν σε «μεϊμαρακικούς», που σε αυτή την εσωκομματική μάχη έχουν αποστασιοποιηθεί ή και περιθωριοποιηθεί.

Πάντως, στελέχη του κόμματος στη Θεσσαλονίκη τόνιζαν ότι η προσέλευση και το ενδιαφέρον είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό, σημειώνοντας πάντως ότι δεν μπορεί κάποιος να περιμένει προσέλευση στις κάλπες ανάλογη εκείνης των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου. Ένα ποσοστό της τάξης του 40% θα θεωρηθεί ικανοποιητικό.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Η μάχη όμως δεν αφορά μόνο στη Θεσσαλονίκη. Ενδιαφέρον έχουν οι εκλογές και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, καθώς ο αριθμός των αντιπροσώπων (συνέδρων) στο 10ο Συνέδριο είναι σημαντικός (294).

Ανά νομό της Βόρειας Ελλάδας ο αριθμός των εκλεγμένων συνέδρων είναι:

-Γρεβενά: 11.

-Δράμα: 18.

-Έβρος: 22.

-Ημαθία: 22.

-Καβάλα: 22.

-Καστοριά: 14.

-Κιλκίς: 18.

-Κοζάνη: 26.

-Ξάνθη: 18.

-Πέλλα: 22.

-Πιερία: 22.

-Ροδόπη: 18.

-Σέρρες: 29.

-Φλώρινα: 14.

-Χαλκιδική: 18.