Skip to main content

Κλέβουν το 20% των ανακυκλώσιμων στην ανατολική Θεσσαλονίκη

Η πορεία της ανακύκλωσης στους τέσσερις δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης μέχρι σήμερα - Πώς επηρέασαν τις ποσότητες η κρίση και η «άτυπη» ανακύκλωση

Σταθερά και σημαντικά αποτελέσματα φαίνεται να έχει η ανακύκλωση στους δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το φετινό Ιανουάριο, λόγω της εκτεταμένης ανακύκλωσης, τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων των τεσσάρων δήμων (Θέρμης, Πυλαίας – Χορτιάτη, Θερμαϊκού και Καλαμαριάς) προς το ΧΥΤΑ Μαυροράχης μειώθηκαν κατά 147!

Από τα απορρίμματα που συλλέχτηκαν από τους κάδους της ανακύκλωσης στους συγκεκριμένους δήμους και ανήλθαν σε περίπου 896 τόνους σε ένα μήνα, αξιοποιήσιμοι χαρακτηρίστηκαν περίπου 513 τόνοι.

Η παραγωγή ανά δήμο και νοικοκυριό είναι:

-Δήμος Θέρμης: συνολικά 223,5 τόνοι ή 13 κιλά ανακυκλώσιμων ανά νοικοκυριό.

-Δήμος Καλαμαριάς: 344,5 τόνοι ή 9,33 κιλά ανά νοικοκυριό.

-Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη: 237,5 τόνοι ή 9,9 κιλά ανά νοικοκυριό.

-Δήμος Θερμαϊκού: 90,6 τόνοι ή 5,11 κιλά ανά νοικοκυριό.

Κατά μέσο όρο στην ανατολική Θεσσαλονίκη κάθε σπίτι ανακυκλώνει μηνιαίως, όπως προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου Ιανουαρίου της «Ανατολικής ΑΕ», 9,35 κιλά απορριμμάτων.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους, κατά μέσο όρο οι τέσσερις δήμοι ανακυκλώνουν περίπου 933 τόνους το μήνα και κάθε νοικοκυριό κατά μέσο όρο 9,9 κιλά μηνιαίως. Από τους περίπου 11.000 τόνους ανακυκλώσιμων που συλλέχτηκαν αξιοποιήσιμοι ήταν οι περίπου 7.000 τόνοι, ενώ τα δρομολόγια προς το ΧΥΤΑ Μαυροράχης σε επίπεδο έτους (2016) μειώθηκαν κατά 2.000!

Σχεδόν στα ίδια επίπεδα, κάτι που επιβεβαιώνει και τη σταθερότητα στην ανακύκλωση, κυμαίνονται και τα στατιστικά του 2015 και του 2014.

Το σημαντικότερο όμως είναι οι μεγάλες απώλειες από τη λεγόμενη «άτυπη» ανακύκλωση, τους ρακοσυλλέκτες δηλαδή, που «λυμαίνονται» τους κάδους της ανακύκλωσης, στερώντας αξιομνημόνευτες ποσότητες από τα ανακυκλώσιμα υλικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμόδιοι της «Ανατολικής ΑΕ» υπολογίζουν ότι ένα ποσοστό μεγαλύτερο ακόμη και του 20% του «καθαρού υλικού» της ανακύκλωσης... χάνεται. Το φαινόμενο της κλοπής των μπλε κάδων πήρε τέτοιες εκρηκτικές διαστάσεις μόλις άρχισε η οικονομική κρίση.

Τα στοιχεία της ανακύκλωσης στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπως περιέγραψε στη Voria.gr ο μηχανικός περιβάλλοντος της «Ανατολική ΑΕ», Δημήτρης Τσιφτελίδης, εμφανίζουν σημαντικές διακυμάνσεις στην πορεία των ετών του προγράμματος ανακύκλωσης, όμως είναι εμφανής μια σταθεροποίηση τα τελευταία χρόνια, με συνυπολογισμένη και την απώλεια σημαντικών ποσοτήτων από την «άτυπη» ανακύκλωση, για την οποία αναμένεται να ληφθούν μέτρα το επόμενο διάστημα.

«Υπάρχει πράγματι μια ισορροπία των δεικτών τα τελευταία χρόνια. Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά το 2007 στους τότε 11 καποδιστριακούς δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης, που με τον 'Καλλικράτη' συνενώθηκαν στους τέσσερις σημερινούς δήμους. Κανονικά η ανακύκλωση αρχίζει το 2008 και ως το 2009 έφτασε στην κορυφή του, τόσο σε ό,τι αφορά στις συλλεχθείσες ποσότητες, όσο και στα αξιοποιήσιμα υλικά. Το 2009 φτάσαμε στους 15.200 τόνους, από τους οποίους περίπου οι 11.000 ήταν οι αξιοποιήσιμοι. Από τότε παρατηρείται σταδιακή μείωση από έτος σε έτος (4,4% μείωση μεταξύ 2009 και 2010, 10% μεταξύ 2010-2011 και περαιτέρω μείωση μεταξύ 2011-2012), για να επιστρέψουμε σε ανοδικές τάσεις από το 2013. Το 2014 σε σχέση με το 2013 η ανακύκλωση αυξήθηκε κατά 7%, ενώ από το 2014 και μετά παρατηρείται σταθερότητα μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Τσιφτελίδης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της «Ανατολική ΑΕ», η σταθεροποιητική τάση των τελευταίων ετών δείχνει ότι αφενός υπάρχει ένας σταθερός κόσμος που ανακυκλώνει και ένα μέρος των νοικοκυριών που δεν έχει βάλει στην καθημερινότητά του την ανακύκλωση.

«Εμείς προσπαθούμε με συνεχείς δράσεις να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες και να ενισχύσουμε την ανακύκλωση, όμως υπάρχει και μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι δήθεν δεν γίνεται ανακύκλωση στην πράξη. Επίσης, η ανακύκλωση επηρεάζεται και από μια σειρά εξωγενών παραγόντων. Ένας είναι η 'άτυπη' ανακύκλωση, όπου εκτός από τις επιπτώσεις στα στατιστικά στοιχεία έχει και σημαντικές επιπτώσεις σε επίπεδο παραοικονομίας. Για να την περιορίσουμε προσπαθούμε πλέον να έχουμε πιο τακτικά δρομολόγια των απορριμματοφόρων που συλλέγουν τα υλικά από τους μπλε κάδους, ώστε να αδειάζουν οι κάδοι προτού προλάβουν ορισμένοι να πάρουν υλικά. Επίσης ένας άλλος παράγοντας είναι η οικονομική κρίση που επηρέασε τα νοικοκυριά, τα οποία παράγουν πλέον λιγότερα σκουπίδια συνολικά και άρα και ανακυκλώσιμα», δήλωσε ο κ. Τσιφτελίδης.

Οι προοπτικές πάντως της ανακύκλωσης στην ανατολική Θεσσαλονίκη είναι πολύ μεγαλύτερες από τις σημερινές. Με μια σειρά δράσεων προβολής, ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και κυρίως περιβαλλοντικής αγωγής στα σχολεία και «πόρτα – πόρτα» ενημέρωσης, η «Ανατολική ΑΕ» επιχειρεί να οδηγήσει πολλά περισσότερα νοικοκυριά να βάλουν στην καθημερινότητά τους την ανακύκλωση, ώστε να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της επόμενης διετίας και τριετίας για πολλαπλάσιες ποσότητες ανακυκλώσιμων.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Τσιφτελίδης, «μέχρι τις αρχές της κρίσης οι δήμοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης είχαν ξεκάθαρη πρωτιά στην ανακύκλωση σε όλη τη χώρα, με τις ποσότητες απορριμμάτων που εκτρέπονται από την ταφή να είναι εξαιρετικά μεγάλες. Συνεχίζουμε πανελλαδικά να είμαστε στις πρώτες θέσεις, δεν έχουμε όμως την πρώτη. Πιστεύουμε ότι θα ανακάμψουμε και πάλι στην κορυφή».