Skip to main content

Κλείνει το ασφαλιστικό: Σύνταξη στα 65 για όλους

Οι τελευταίες λεπτομέρειες απομένουν να τακτοποιηθούν στο ασφαλιστικό από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο ετοιμάζεται για την τελική διαπραγμάτευση με τους ελεγκτές της Τρόικας τις αμέσως επόμενες ημ
Οι τελευταίες λεπτομέρειες απομένουν να τακτοποιηθούν στο ασφαλιστικό από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο ετοιμάζεται για την τελική διαπραγμάτευση με τους ελεγκτές της Τρόικας τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα αναμένεται να διευθετηθούν τα εκκρεμή σημεία σχετικά με το ύψος των επικουρικών συντάξεων, τα όρια συνταξιοδότησης των μητέρων και τον τρόπο υπολογισμού των πλασματικών ετών ασφάλισης για τη συμπλήρωση της 40ετίας.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, η βασική σύνταξη θα  δίδεται σε όλους τους ασφαλισμένους κατά το 65ο έτος της ηλικίας, ενώ στους ανασφάλιστους θα ισχύουν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Αναλυτικά:

1) Η βασική σύνταξη θα χορηγείται σε όλους τους ασφαλισμένους ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων στα 65 έτη. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα αφορούν τους ανασφάλιστους εργαζόμενους. Ωστόσο, η Τρόικα ζητά τα εισοδηματικά κριτήρια να ισχύσουν και για τους ασφαλισμένους με υψηλά εισοδήματα.

2) Η βασική σύνταξη θα χορηγείται και πριν από το 65ο έτος, θα είναι όμως μειωμένη κατά 6% ετησίως. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ασφαλισμένος που συνταξιοδοτείται με 35ετία στα 60 έτη θα δει τόσο την αναλογική όσο και τη βασική σύνταξη να μειώνονται κατά 30%.

3) Η κυβέρνηση επιμένει οι επικουρικές συντάξεις να παραμείνουν ως έχουν. Οι επιτηρητές διαφωνούν και επιμένουν ότι, εφόσον η επικουρική ασφάλιση είναι υποχρεωτική, θα πρέπει οι συντάξεις να εμπεριέχονται στο γενικό ποσοστό αναπλήρωσης και να υπολογίζονται και αυτές με βάση το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης του 1,2%.

4) Η καθιέρωση της 40ετίας για την πλήρη συνταξιοδότηση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ωστόσο οι κυβερνητικές ενστάσεις εστιάζονται στον χρόνο για τη συμπλήρωση αυτού του χρονικού διαστήματος, διεκδικώντας να λαμβάνεται ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης η περίοδος της στράτευσης, ο χρόνος λοχείας για τις γυναίκες, αλλά και ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης.