Skip to main content

Κλείνει την πόρτα στο Ισραήλ η Τουρκία

Σε περιορισμό της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ προχωράει η ηγεσία της Τουρκίας, απαγορεύοντας σε ισραηλινό στρατιωτικό αεροσκάφος να διασχίσει τον εναέριο χώρο της.
Η πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να απαγορεύσει σε ένα ισραηλινό στρατιωτικό αεροσκάφος να διασχίσει τον εναέριο χώρο της αποτελεί μέρος μίας κίνησης για τον περιορισμό της συνεργασίας της με την ισραηλινή πολεμική αεροπορία, ανέφερε σήμερα Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Θα θεωρούσα ότι αντικατοπτρίζει έναν τρόπο σκέψης, μίας μεθοδολογίας», τόνισε προς το Γερμανικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος που δεν θέλησε να αναφερθεί το όνομά του. «Υπάρχει μία αλλαγή», πρόσθεσε.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες ότι δεν επετράπη σε ένα ισραηλινό πολεμικό αεροσκάφος, που μετέφερε ένα μεγάλο αριθμό αξιωματούχων προς την Πολωνία για μία επίσκεψη, να πετάξει πάνω από την Τουρκία και αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία.

Η Τουρκία δεν επέτρεψε επίσης σε ισραηλινούς πιλότους να λάβουν μέρος σε μία πολυεθνή στρατιωτική άσκηση τον περασμένο χρόνο, με αποτέλεσμα αυτή να ακυρωθεί.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η στρατιωτική συνεργασία ή οι σχέσεις με το Ισραήλ έχουν τελειώσει», επεσήμανε ο αξιωματούχος.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, που κάποτε ήταν στενές, άρχισαν να επιδεινώνονται μετά την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα το 2009 και εντάθηκαν περαιτέρω ύστερα από την ισραηλινή επίθεση στον στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους εννέα άνθρωποι.

Η Άγκυρα καλεί το Ισραήλ να ζητήσει επίσημα συγγνώμη και να αποζημιώσει τα θύματα, καθώς και να συμφωνήσει στη διενέργεια διεθνούς έρευνας για το συμβάν πριν οι διμερείς σχέσεις εξομαλυνθούν.