Skip to main content

«Κλειδί» για τη λύση του Κυπριακού η στάση της Τουρκίας, δηλώνει ο Χριστόφιας

Την άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία, ώστε να αλλάξει στάση στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας πω
Την άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία, ώστε να αλλάξει στάση στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου που τελέσθηκε στο Ακρωτήρι Χανίων.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας, «απαραίτητη προϋπόθεση για λύση του Κυπριακού είναι η αλλαγή στη φιλοσοφία και τη στάση της Τουρκίας».

Σημείωσε δε ότι «συμφέρει την ίδια την Τουρκία η λύση του προβλήματος και όσο πιο γρήγορα γίνει αντιληπτό αυτό από την Άγκυρα, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουμε σε λύση».

«Καλούμε για μια ακόμα φορά τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσουν πιο αποτελεσματικά την επιρροή τους στην Τουρκία, ώστε να αλλάξει τη στάση της. Θεωρούμε θετική πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Ερντογάν για αποδοχή λύσης, διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, απομένει βέβαια τα λόγια να γίνουν πράξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος Πρόεδρος.

Τόνισε μάλιστα ότι «σε καμιά περίπτωση, δεν θα θυσιάσουμε το περιεχόμενο της λύσης χάριν του χρόνου. Από την άλλη, δεν μπορούμε στο όνομα μιας ιδεατής και ιδεώδους λύσης που δεν λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα της εποχής και την όλη ιστορική εξέλιξη του Κυπριακού προβλήματος να αφήνουμε να περνά ανεκμετάλλευτος ο χρόνος».

Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του στις προσπάθειες της Ελλάδος να βγει από την οικονομική κρίση.

«Ευχόμαστε στον ελληνικό λαό να ξεπεράσει όσο γίνεται πιο γρήγορα τις σημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει και να βαδίσει ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης και του πολιτισμού», τόνισε.

Στο μνημόσυνο παρέστησαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Μπεγλίτης, το σύνολο των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου.