Skip to main content

KLEEMANN: Επενδύσεις 5,5 εκατ. ευρώ ολοκληρώνονται στο Κιλκίς εντός του 2024

Αυτοματοποίηση και ψηφιακός μετασχηματισμός η στρατηγική προτεραιότητα - Δρομολογείται επένδυση για φωτοβολταϊκά πάνελ - Έρχονται το 2024 νέοι μηχανικοί MRL ανελκυστήρες

Επενδύσεις 5,5 εκατ.ευρώ, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στο σύνολό τους εντός του 2024, έχει σε εξέλιξη η KLEEMANN, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού στις παραγωγικές της εγκαταστάσεις, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η αυτοματοποίηση αποτελούν στρατηγική της προτεραιότητα. 

Ειδικότερα, στις εγκαταστάσεις της στο Κιλκίς και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο των ηλεκτρονικών ολοκληρώθηκε ήδη επένδυση που αφορά στην αγορά υπερσύγχρονου λογισμικού και μίας μηχανής προετοιμασίας καλωδίων, αυτοματοποιώντας έτσι την μελέτη και την παραγωγική διαδικασία των ηλεκτρολογικών πινάκων. Επιπλέον, στο εργοστάσιο θαλάμων εγκαταστάθηκε ρομποτικό σύστημα για τη συναρμολόγηση θαλάμων, ενώ, στη θυγατρική της KLEEMANN, KLEFER στο Κιλκίς «τρέχει» τριετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3,5 εκατ.ευρώ για την εγκατάσταση νέας, αυτοματοποιημένης γραμμής παραγωγής πορτών ανελκυστήρων. 

 

Image

 

Σημαντική είναι και η επένδυση του νέου συστήματος διαχείρισης παραγωγής (MES_ Manufacturing Execution System), καθώς σε πραγματικό χρόνο θα υπάρχουν πληροφορίες και δείκτες που αποτυπώνουν τι συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή σε κάθε πόστο/ θέση εργασίας, επιτρέποντας τον προγραμματισμό των εργασιών και την άμεση λήψη αποφάσεων.  

Τέλος, δρομολογείται επένδυση ύψους 800.000 ευρώ σε φωτοβολταϊκά, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της εταιρείας κατά 13% το 2024 και κατά 26% το 2025.

«Το πιο βασικό συστατικό της διαρκούς ανάπτυξής μας είναι ότι, ακόμη και μέσα στις κρίσεις, δεν σταματήσαμε να επενδύουμε στην καινοτομία, σε σύγχρονα συστήματα παραγωγής, στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών μας και κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό» λέει στη Voria.gr ο General Manager του ομίλου της KLEEMANN, Γιάννης Σανιδιώτης.

 

Image
Γιάννης Σανιδιώτης, general manager ομίλου KLEEMANN

 

Άνω του 90% του κύκλου εργασιών οι διεθνείς πωλήσεις  

Σήμερα οι διεθνείς πωλήσεις της KLEEMANN υπερβαίνουν το 90% του κύκλου εργασιών της. Μάλιστα, το δίκτυο πωλήσεών της εκτείνεται σε περισσότερες από 100 χώρες, με τοπική παρουσία σε σημαντικές αγορές, όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, καθώς και τοπική παραγωγή, εκτός από την Ελλάδα, στη Σερβία και στην Κίνα. Στην παρούσα φάση η γεωγραφική κατανομή των πωλήσεών της διαμορφώνεται ως εξής: Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική 79%, Κίνα-Ασία 15%, Αμερική 6%.

Τα τελευταία χρόνια δε, παράλληλα με την οργανική της ανάπτυξη, στρατηγικό στόχο αποτέλεσε και η ανάπτυξη μέσω εξαγορών. Μάλιστα, για την επέκτασή της εκτός Ελλάδας µέσω εξαγορών η KLEEMANN δαπάνησε 18,5 εκατ.ευρώ κατά την προηγούμενη τριετία. Ειδικότερα, ενίσχυσε την παρουσία της στην αγορά της Αγγλίας, αποκτώντας 4 εταιρείες, την Focus Lifts, την Liftsource, την Guideline Lift Services και την Hoistway. Επιπλέον, στην Αμερική προχώρησε στην εξαγορά της Day Elevators με έδρα τη Νέα Υόρκη, ενώ το 2022 ίδρυσε νέα εταιρεία με εμπορική δραστηριότητα στο Aalst του Βελγίου με την επωνυμία KLEEMANN Belgium. 

 

Image

 

«Το πλάνο μας είναι η βέλτιστη ενσωμάτωση των εταιρειών στον όμιλο KLEEMANN. Αυτές οι επιχειρηματικές μας κινήσεις ενδυναμώνουν την παρουσία του ομίλου στην παγκόσμια αγορά και ενισχύουν περαιτέρω τη μελλοντική μας ανάπτυξη» εξηγεί ο κ. Σανιδιώτης και προσθέτει:  «Εδώ και μια δεκαετία αναγνωρίσαμε την ανάγκη να καθετοποιηθούμε σε επιλεγμένες ώριμες αγορές, όπως η Ελλάδα, η Αγγλία, η Αμερική και η Αυστραλία, προσφέροντας πλήρεις υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν πέρα από την προμήθεια του ανελκυστήρα, την εγκατάσταση, την ανακαίνιση και την συντήρησή του. Ειδικά στην Ελλάδα, με δική μας παρουσία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πρέβεζα, αλλά και με αποκλειστικούς εμπειρότατους συνεργάτες σε όλες τις μεγάλες πόλεις μας, εξασφαλίζουμε την ικανοποίηση των πελατών μας από το Α ως το Ω, για κάθε ανάγκη μετακίνησης, είτε πρόκειται για ανελκυστήρα σε διώροφη μεζονέτα είτε σε πολυώροφο εμπορικό κέντρο».

Διατήρηση της υγιούς ρευστότητας το 2023

Για το 2023, και παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις σε σημαντικές αγορές και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, αναμένεται διατήρηση της υγιούς ρευστότητας του ομίλου, όπως εκτιμά ο κ. Σανιδιώτης. Παράλληλα, συνεχίζεται η περαιτέρω διείσδυσή του σε αγορές που εμφανίζουν προοπτικές ανάπτυξης, ενώ θετικές προοπτικές δημιουργεί και η ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας στην εγχώρια αγορά. 

«Το 2022 ήταν μια χρονιά νέων προκλήσεων. Εκεί που πιστεύαμε ότι είχαμε ξεμπερδέψει με την πανδημία, η ενεργειακή κρίση, η αύξηση του κόστους παραγωγής και των μεταφορικών, η περαιτέρω αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, ο πληθωρισμός και η παγκόσμια ύφεση συνέθεσαν μια δύσκολη εξίσωση που επηρέασε συνολικά τόσο τον κλάδο μας όσο και εμάς ως οργανισμό» αναφέρει ο General Manager του ομίλου της KLEEMANN, σημειώνοντας πως ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε το 2022 κατά περίπου 30% (10% οργανική ανάπτυξη και 20% από την ενσωμάτωση εξαγορών) και διαμορφώθηκε στα 214 εκατ.ευρώ έναντι 163,5 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ η κερδοφορία (EBITDA) διαμορφώθηκε σε 7 εκατ.ευρώ από 11,6 εκατ.ευρώ (σε 3,3% από 7,1%). Έκτακτες και μη επαναλαμβανόμενες λογιστικές δαπάνες, που επηρέασαν τα αποτελέσματα και σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τη μεταβολή λογιστικών εκτιμήσεων και την απομείωση υπεραξίας από εξαγορές, υπολογίζονται συνολικά σε 5,7 εκατ. ευρώ.

 

Image

 

Νέοι μηχανικοί MRL ανελκυστήρες το 2024

Εν τω μεταξύ εντός του 2024 ολοκληρώνεται project νέων μηχανικών MRL ανελκυστήρων, που χαρακτηρίζονται από συγκριτικά πλεονεκτήματα και καινοτομίες, όπως σημειώνει ο κ. Σανιδιώτης. Άλλωστε, τονίζει, στην KLEEMANN η καινοτομία αποτελεί στρατηγικό πυλώνα και μοχλό ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτό, διαχρονικά επενδύει στον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού, στην εκπαίδευση των εργαζομένων της και στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών. 

Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια, προτεραιοποίησε project ψηφιακού μετασχηματισμού και καινοτομίας προϊόντων και υπηρεσιών. Επένδυσε στην ενσωμάτωση τεχνολογίας IoT στους ανελκυστήρες της και σε έξυπνα συστήματα on-line παραγγελιών. Για παράδειγμα, οι πελάτες της μπορούν να παραγγέλνουν ένα σύνθετο μηχανολογικά προϊόν, όπως ο ανελκυστήρας ακόμη και μέσω του κινητού τους (KLEEMANN Portal).

Μάλιστα, σημαντικές είναι και οι συνεργασίες που αναπτύσσει με ακαδημαϊκούς φορείς, όπως το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ΕΚΕΤΑ. «Οι συνεργασίες αυτές μας επιτρέπουν να προχωρούμε σε σημαντικές έρευνες από κοινού σε διάφορα πεδία του αντικειμένου μας, οι οποίες οδηγούν είτε στην υποβολή ερευνητικών προτάσεων, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, είτε στην ανάπτυξη τεχνολογιών και λύσεων που εφαρμόζονται στις παραγωγικές διαδικασίες ή στην ανάπτυξη μοναδικών, υψηλής ποιότητας και ασφαλείας  προϊόντων» σημειώνει ο κ. Σανιδιώτης, φέρνοντας το παράδειγμα της συνεργασίας με το ΕΚΕΤΑ και της δημιουργίας του συστήματος ΙοΤ της KLEEMANN, του KLEEMANN Live, πλατφόρμας που προσφέρει ποικίλες δυνατότητες στους πελάτες, συλλέγοντας δεδομένα από τους ανελκυστήρες σε πραγματικό χρόνο. Οι πληροφορίες εμφανίζονται σε μια πλατφόρμα, την οποία οι πελάτες μπορούν να ελέγχουν απομακρυσμένα με τη χρήση υπολογιστή, smartphone ή tablet και να γνωρίζουν την κατάσταση των ανελκυστήρων τους. 

«Το 2023 ήταν ένα έτος-ορόσημο για την KLEEMANN. Γιορτάσαμε 40 χρόνια ανοδικής πορείας στον κλάδο της κάθετης μετακίνησης, αλλά κυρίως ομαδικής δουλειάς, συνεργασίας και δέσμευσης για καινοτομία και διαρκή ανάπτυξη που μας επέτρεψε να φτάσουμε ως εδώ και μας εμπνέει για τη συνέχεια», τονίζει ο κ. Σανιδιώτης.