Skip to main content

Κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας θέλει στην Ελλάδα ο Έτινγκερ

Ο Επίτροπος ανησυχεί πως «κάποιοι πιστεύουν πως αφήσαμε πίσω μας την κρίση και πως μπροστά μας βρίσκεται μια περίοδος οικονομικής ανάπτυξης»

Την πρόθεση της ΕE να συνεργαστεί με όποια κυβέρνηση σχηματιστεί μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, διατύπωσε ο επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας Γκίντερ Έτινγκερ και εξέφρασε την ελπίδα το νέο πρόγραμμα βοήθειας να εφαρμοστεί από κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας.

Ο επίτροπος εκτίμησε πως η Ελλάδα μετά τις εκλογές θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει υποσχεθεί και διερωτήθηκε πώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας διεξάγει μια προεκλογική εκστρατεία για να βελτιώσει το πρόγραμμα το οποίο ο ίδιος υπέγραψε».

«Σε κάθε περίπτωση ο Τσίπρας θα παίξει σημαντικό ρόλο», συνέχισε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Εξάλλου, εξέφρασε ανησυχία για την κούραση που δείχνουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Η ευρωπαϊκή οικονομία σημειώνει ανάπτυξη, όμως ο Έτινγκερ εμφανίζεται επιφυλακτικός για το μέλλον. «Δεν έχουμε λόγο να έχουμε ιδιαίτερη ανησυχία, όμως παράλληλα δεν υπάρχει και κανένας λόγος για χαλάρωση», υπογράμμισε.

«Ανησυχώ ότι κάποιοι πιστεύουν πως αφήσαμε πίσω μας την κρίση και πως μπροστά μας βρίσκεται μια περίοδος οικονομικής ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο», προειδοποίησε.

Όταν ρωτήθηκε αν φοβάται πως μειώνεται η διάθεση για μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε., ο επίτροπος απάντησε ότι «πολλές χώρες στην Ευρώπη προχώρησαν σε επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις» και πρόσθεσε ότι η Ιρλανδία ήταν μια επιτυχία, όπως και ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία βρίσκονται στον σωστό δρόμο.

«Όμως», συνέχισε, «παρατηρώ και μια κούραση από τις μεταρρυθμίσεις. Ο καιρός που εξαγόρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τους Ευρωπαίους με τη γενναιόδωρη νομισματική του πολιτική, χρησιμοποιήθηκε πολύ λίγο».