Skip to main content

«Κίτρινη κάρτα» της Κομισιόν σε Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία

Βουλγαρία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Πορτογαλία και Κύπρος διαθέτουν εκτεταμένες οικονομικές ανισορροπίες, αναφέρει η Κομισιόν.

Εκτεταμένες οικονομικές ανισορροπίες σε έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπιστώνει η Κομισιόν, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έκθεσής της, για τη δημοσιονομική πορεία των κρατών - μελών.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως:

- Βουλγαρία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Πορτογαλία και Κύπρος διαθέτουν εκτεταμένες οικονομικές ανισορροπίες
- Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ολλανδία, Σλοβενία και Σουηδία διαθέτουν οικονομικές ανισορροπίες

Όσον αφορά την Ιταλία, η Κομισιόν διευκρινίζει ότι έχει περιθώριο έως τα τέλη Απριλίου προκειμένου να περιορίσει κατά 0,2% το διαρθρωτικό της έλλειμμα. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει με την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων.

Στην περίπτωση της Γερμανίας, η Ε.Ε. διαπιστώνει την ύπαρξη υπερβολικά υψηλού πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ μάλιστα, στιγματίζει την έλλειψη οποιουδήποτε μέτρου για τη μείωσή του.

«Η μείωση του πλεονάσματος θα συνεπαγόταν την τόνωση της εγχώριας ζήτησης, την ενίσχυση του πληθωρισμού και την εξισορρόπηση της ευρωπαϊκής οικονομίας» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σχετικά με τη Γαλλία, προειδοποιεί για την ύπαρξη «υψηλών κινδύνων» ως προς τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους και κάνει λόγο για χαμηλή παραγωγικότητα και αδύναμη ανταγωνιστικότητα.

«Οι δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικές» τονίζει η Επιτροπή και προτείνει τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τον κατώτατο μισθό και το επίδομα ανεργίας.  

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου, ύψους 29,8 εκατ. ευρώ, στην Αυστρία για την παραποίηση προγενέστερων στοιχείων σχετικά με το μέγεθος του δημόσιου χρέους του κρατιδίου του Σάλτσμπουργκ.