Skip to main content

Κύρτσος: Δεν υπήρξε πολιτική συναίνεση για τις άδειες

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σε δηλώσεις του υποστηρίζει πως η κυβέρνηση «τα πήρε όλα πάνω της» στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

"Το μόνο που θυμίζει η μεθοδολογία της κυβέρνησης είναι λίγο Πολωνία και λίγο Ουγγαρία" δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού "Πρακτορείο 104,9 FM" για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

"Ήδη", σημείωσε ο κ. Κύρτσος, "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασχολείται με αυτές τις χώρες. Δηλαδή, θεωρείται ότι υπάρχουν παρεμβάσεις και στη Δικαιοσύνη και στα μέσα ενημέρωσης, γιατί έχουν ένα σκληρό κομμουνιστικό παρελθόν και μπορεί τώρα να έχουν σκληρές δεξιές κυβερνήσεις, αλλά έχουν μία μεθοδολογία σε αυτές τις χώρες".

Ανέφερε ακόμη πως όλα όσα γίνονται "θα μπορούσαν να έχουν ένα ενδιαφέρον και να ήταν ευρωπαϊκού επιπέδου αν γινόντουσαν μέσα από ανεξάρτητες Αρχές, αν είχαν εξασφαλιστεί με την αναγκαία συνεννόηση".

Όπως είπε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, "πολιτική συναίνεση δεν υπήρξε" στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, "τα πήρε όλα πάνω της η κυβέρνηση, παρέκαμψε την αρμόδια Αρχή".

Εκτίμησε δε πως όλα αυτά, σε κάποια φάση θα πέσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξηγώντας: "Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν στα θέματα των μίντια. Κακώς η κυβέρνηση Σαμαρά έκλεισε τη δημόσια τηλεόραση -είναι θέση μου αυτή. Πριν είχαμε άλλες παρεμβάσεις [...] οι ρόλοι αλλάζουν, αλλά υπάρχει μία σταθερά, μία παρέμβαση και στον χώρο των μέσων ενημέρωσης από την πλευρά τής εκάστοτε κυβέρνησης".

Σε ό,τι αφορά το ίδιο το "οικοδόμημα" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κύρτσος υπογράμμισε πως "δεν είναι μία περίοδος κατά την οποία η η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να οργανώσει την επανεκκίνησή της" αλλά "θα παίξει άμυνα για να δούμε πόσα γκολ θα φάμε" και εξήγησε: "Έχουμε μία περίοδο μπροστά μας που θα προσπαθήσουμε ή να περιορίσουμε τις απώλειες, δηλαδή να μην ακολουθήσει κάποιος άλλος το παράδειγμα του Brexit, μην ξεφύγει ο πολιτικός έλεγχος. Η σκληρή και η άκρα δεξιά ενισχύονται σε μία σειρά από χώρες και κρατάνε αποστάσεις από τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης ή είναι εντελώς αντίθετες".

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του περί πολιτικών επιρροών τής εκάστοτε κυβέρνησης στον χώρο της Δικαιοσύνης, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ -μεταξύ άλλων- σχολίασε: "Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν επιρροές και διάδρομοι [...] Εγώ το σχόλιο το έκανα με αφορμή την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και του κ. Γεωργίου. Θεωρώ πως όλη αυτή η πρωτοβουλία που πήρε η ανώτατη δικαστικός έχει ζημιώσει τα συμφέροντα της χώρας, έχει κάνει πολύ πιο δύσκολη τη διαπραγμάτευση, έχει αποξενώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχουμε κι είχαμε έναν βασικό σύμμαχο που μας κράτησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Σχοινάς έχουν παίξει πολύ θετικό ρόλο για την Ελλάδα και έχουμε φτάσει στο σημείο, τώρα, να τους αποξενώνουμε κι αυτούς".