Skip to main content

Κυρίτσης: Θα εξετάσουμε αίτημα των Σκοπίων για επανεισδοχή μεταναστών

Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις των Σκοπίων ότι ενορχήστρωσε την είσοδό τους στη χώρα τους

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην δεχθούμε την επανεισδοχή των περίπου χιλίων προσφύγων που πέρασαν χθες από την Ειδομένη στα Σκόπια, άφησε ο εκπρόσωπος συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης.

«Δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για την επανεισδοχή μεταναστών, αν υπάρχει κίνηση για επανεισδοχή τους (σ.σ από την ΠΓΔΜ) θα την εξετάσουμε» δήλωσε, μιλώντας στο Σκάι.

Απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις των Σκοπίων ότι ενορχήστρωσε την είσοδό τους στη χώρα τους. «Η κυβέρνηση ούτε ενθαρρύνει ούτε διευκολύνει, παίζει αποτρεπτικό ρόλο, απορρίπτουμε αυτές τις κατηγορίες» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, «τοπικά έγινε (το περιστατικό) και επί ‘εδάφους’ διάθεσης ανθρώπων να φύγουν, κάποιοι για καλό ή για κακό μοίρασαν το φυλλάδιο».

«Το να στέλνεις ανθρώπους να περάσουν ποτάμια και χειμάρρους δεν είναι καλή ιδέα όταν είχαν πεθάνει νωρίτερα άνθρωποι (σ.σ στη Γευγελή)» εξήγησε.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, δήλωσε ακόμη ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να αναλάβουν να φιλοξενήσουν μετανάστες αναλογικά, ενώ δήλωσε ότι θα ληφθούν μέτρα για τη φιλοξενία των προσφύγων στην Ειδομένη. «Θεωρείτε ότι μάς περιποιεί τιμή αυτή η εικόνα; Προτεραιότητά μας να μεταφερθούν σε κέντρα οργανωμένης φιλοξενίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης χαρακτήρισε επίσης ως «επιστημονική φαντασία» το ενδεχόμενο να βρεθούν 50 με 60.000 μετανάστες στην Ειδομένη.

O κ. Κυρίτσης ανακοίνωσε ότι θα στηθεί σύστημα Wi-Fi στην Ειδομένη, προσφορά των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ώστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να ανοίγουν στη νέα αραβόφωνη σελίδα του ΑΜΠΕ για την αξιόπιστη ενημέρωσή τους.