Skip to main content

Κυριαζίδης σε Κωνσταντοπούλου: Μας προκαταλαμβάνετε σαν πρόβατα

Ένταση προκλήθηκε μεταξύ βουλευτών της ΝΔ και της Ζ. Κωνσταντοπούλου, στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Ένταση προκλήθηκε και σήμερα μεταξύ βουλευτών της ΝΔ και της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, με αφορμή εάν θα είναι ανοιχτή ή κλειστή η συνεδρίαση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Η Επιτροπή ενημερώνεται από τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών (Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) που συνέταξε την Έκθεση για τον «Προσδιορισμό Αξιώσεων από τις Γερμανικές Επανορθώσεις και το Κατοχικό Δάνειο».

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας κατήγγειλε ότι στη συνεδρίαση παρευρίσκονται και λαμβάνουν προνομιακή γνώση της υπόθεσης δικηγόροι που εκπροσωπούν θύματα και θα πληρωθούν αν δικαιωθούν οι πελάτες τους. Είπε μάλιστα ότι θα πληρωθούν ακόμη και αν το ελληνικό δημόσιο πετύχει να λάβει αποζημιώσεις για τα θύματα. «Αυτό είναι βόμβα», σχολίασε ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης.

Για την παρουσία των εκπροσώπων φορέων και των δικηγόρων που εκπροσωπούν τα θύματα διαμαρτυρήθηκε αρχικά ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Κυριαζίδης λέγοντας στην Πρόεδρο της Βουλής ότι «μας είχατε πει ότι θα ήταν κλειστή η Επιτροπή. Μας προκαταλαμβάνετε για άλλη μία φορά σαν να είμαστε πρόβατα και φέρνετε εδώ φορείς. Αν θέλετε να κάνετε αδελφοποίηση με την Βόρειο Κορέα είναι δικό σας θέμα».
«Βλέπουμε την αρχή του αιφνιδιασμού εκ μέρους σας. Στην ημερήσια διάταξη δεν υπάρχουν οι καλεσμένοι που ανακοινώσατε», συμφώνησε και η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ρώτησε τα μέλη της Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών αν μπορούν να ενημερώσουν για την έκθεσή τους χωρίς να αναφερθούν σε απόρρητα θέματα, και αφού έλαβε θετική απάντηση, πρότεινε να γίνει ανοικτή συνεδρίαση σήμερα και κλειστή αύριο.
Όμως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς αντιπρότεινε πρώτα να γίνει η κλειστή συνεδρίαση. Μετά από ψηφοφορία αποφασίσθηκε σήμερα να γίνει κλειστή συνεδρίαση και αύριο ανοικτή. Ακολούθησαν όμως ενστάσεις από Βουλευτές και τελικά άλλαξε η απόφαση για να γίνουν και οι δύο συνεδριάσεις σήμερα. Η κ. Κωνσταντοπούλου είχε διάλογο με τον κ. Σταθά στον οποίο του επεσήμανε ότι δεν πρέπει «να δίνουμε τροφή στο Mega να λέει ότι έχουμε διαμάχη».