Skip to main content

Κυριαρχία των «γαλάζιων» στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης

Στις χθεσινές αρχαιρεσίες προσήλθαν μόλις 273 αρχιτέκτονες σε σύνολο εγγεγραμμένων περίπου 2.500 - Ποιοι εκλέγονται στο νέο διοικητικό συμβούλιο

Οι παρατάξεις οι οποίες έχουν αναφορά στο χώρο της κεντροδεξιάς καθώς και η αποχή ήταν οι μεγάλοι νικητές στις χθεσινές αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου 9μελους διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης (ΣΑΘ). Μεγάλη ηττημένη είναι η παράταξη η οποία πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ η οποία έχασε δύο από τις τρεις έδρες που είχε εξασφαλίσει στις προηγούμενες εκλογές.

Στις χθεσινές αρχαιρεσίες προσήλθαν μόλις 273 αρχιτέκτονες σε σύνολο εγγεγραμμένων περίπου 2.500. Σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΑΘ η τεράστια αποχή οφείλεται στη μεγάλη κρίση που μαστίζει τον κλάδο. «Πολλοί έχουν κλείσει τα γραφεία τους ενώ εκατοντάδες οι οποίοι υπολειτουργούν αδυνατούν να καταβάλουν τη συνδρομή τους στον ΣΑΘ ώστε να είναι ταμειακώς εντάξει για να έχουν δικαίωμα ψήφου», επισημαίνει στη Voria.gr στέλεχος του Συλλόγου.

Τα αποτελέσματα

Στις τρεις πρώτες θέσεις αναδείχθηκαν παρατάξεις οι οποίες προέρχονται από την κεντροδεξιά. Συγκεκριμένα:

Πρώτη ήρθε η ΔΥΝΑΜΗ η οποία έλαβε 55 ψήφους και 2 έδρες, έναντι μιας που είχε στις προηγούμενες εκλογές. Δεύτερη η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ η οποία προήλθε από τους κόλπους της ΔΚΜ, κατήλθε για πρώτη φορά στις εκλογές και έλαβε 49 ψήφους και 2 έδρες. Η ΔΚΜ η οποία έχει την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας έλαβε 46 ψήφους και επίσης 2 έδρες, όσες και την προηγούμενη φορά. Στην τέταρτη θέση υποχώρησε το Φόρουμ το οποίο πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας 44 ψήφους και 1 έδρα, από 3 που είχε. Εκπροσώπηση στο δ.σ. έχει και η ΑΝΑΣΑ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά) με 36 ψήφους και 1 έδρα, όπως και η Σύγχρονη Αρχιτεκτονική Έκφραση (ΠΑΣΚΕ) με 21 ψήφους και επίσης 1 έδρα. Στις εκλογές συμμετείχαν επίσης οι παρατάξεις Α2 (ΕλΕΜ) η οποία έλαβε 14 ψήφους και η Πανεπιστημονική που πήρε 2 ψήφους. Υπήρξαν, επίσης, 3 άκυρα και 1 λευκό.

Ποιοι εκλέγονται

Με βάση τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας στο νέο δ.σ. εκλέγονται οι εξής:

Από τη ΔΥΝΑΜΗ οι Βασίλης Γρηγοριάδης και Φανή Δάλλα. Από την ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ οι Δώρα Μάνου και Ευάγγελος Χρυσαφίδης. Από την ΔΚΜ οι Σωκράτης Δημητριάδης και Ευαγγελία Μαρίνου. Από το Φόρουμ ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΑΘ, Δημήτρης Λαμπρόπουλος, από την ΑΝΑΣΑ ο Λάμπρος Αντάρας και από τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική Έκφραση η Σοφία Καλογεροπούλου.

Η συγκρότηση του νέου δ.σ. αναμένεται να γίνει ως το τέλος του μήνα. Στη θέση του νέου προέδρου θα αναδειχθεί πιθανότατα ο Σωκράτης Δημητριάδης της ΔΚΜ ο οποίος είναι και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης.