Skip to main content

Κύπρος: Ο Ακιντζί προσπαθεί να δημιουργήσει κυβέρνηση στα κατεχόμενα

Ο Ακιντζί συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προτού αποφασίσει σε ποιον θα δώσει την εντολή.

Διαδοχικές συναντήσεις πραγματοποίησε σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί για το σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, μετά τη διάλυση του προηγούμενου συνασπισμού λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκε αρχικά με τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προτού αποφασίσει σε ποιον θα δώσει την εντολή.

Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση, ο κ. Ταλάτ είπε ότι το ΡΤΚ είναι έτοιμο να αναλάβει την ευθύνη, να βρει λύσεις για τα προβλήματα της «χώρας» και να στηρίξει τη διαδικασία των συνομιλιών.

Προσέθεσε ότι οι «κυβερνήσεις» πρέπει να είναι υποστηρικτικές προς τον «πρόεδρο» που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις. Δεν απέκλεισε την πιθανότητα σχηματισμού «κυβέρνησης» ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένει να ξεκαθαρίσει το μοντέλο της συγκυβέρνησης, εννοώντας ποια κόμματα θα συνεργαστούν μεταξύ τους.

Είπε επίσης ότι συμφωνία μεταξύ του ψευδοκράτους και της Άγκυρας επί του οικονομικού πρωτοκόλλου με βάση το οποίο η Τουρκία χρηματοδοτεί το καθεστώς θα διευκολύνει τις συνεννοήσεις.

Από τις δηλώσεις των Τουρκοκυπρίων πολιτικών προκύπτει ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, που θα επηρέαζε τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είναι μάλλον απομακρυσμένο, αφού όλοι προσανατολίζονται στο σχηματισμό ενός νέου συνασπισμού.