Skip to main content

Κυπριακό: Στην Αθήνα την Παρασκευή ο Αναστασιάδης ενόψει Γενεύης

Ο πρόεδρος της Κύπρου θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών

Στην Αθήνα μεταβαίνει την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης όπου θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι αυτή τη βδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο τεχνοκρατών από το ελληνικό και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου, ανάμεσα σε άλλα, θα συζητηθεί και το Κυπριακό.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία, ενόψει της συνέχισης των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και της διάσκεψης για το Κυπριακό» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Εκείνο που έχει σημασία, εκεί που επικεντρώνεται η δική μας προσπάθεια είναι στο να δημιουργηθεί η αναγκαία υποδομή από πλευράς προόδου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι τη Γενεύη, καθώς επίσης στο να υπάρξει και η αναγκαία συζήτηση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που θα διευκολύνει στο να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη, ευελπιστώντας ότι με όλα αυτά τα δεδομένα, αν δημιουργηθούν, θα είμαστε πιο κοντά στο στόχο για μια θετική κατάληξη στην Ελβετία», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι η συνάντηση των τεχνοκρατών των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας μεταξύ άλλων έχει στόχο να προετοιμάσει τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι μια τέτοια συνάντηση, πριν τη Γενεύη, δεν αναμένεται φυσικά να δώσει λύση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Επεσήμανε ωστόσο ότι, «σίγουρα, αν όλοι επιθυμούν να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη, μια τέτοια συνάντηση θα είναι υποβοηθητική προς αυτή την κατεύθυνση».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στη συμμετοχή της Τουρκίας στην επικείμενη διάσκεψη της Γενεύης, τονίζει ότι στην Ελβετία θα δοκιμαστούν οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς και μάλιστα ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

«Για πρώτη φορά απέναντι μας θα ευρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να ανοίξει τα χαρτιά του ενώπιον της διεθνούς κοινότητας και να αποδείξει, εάν η θετική ρητορική, στην οποία συχνά καταφεύγει, θα μετατραπεί σε συγκεκριμένη πολιτική πρόταση», τονίζει ο ίδιος στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».

Ο Νίκος Αναστασιάδης επισημαίνει ότι «αυτή την ιστορική στιγμή όχι μόνο δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε αλλά και να την αναδείξουμε», ενώ σημειώνει πως «αποτελούσε δικό μας στόχο για δεκαετίες ολόκληρες να βάλουμε την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τη θέσουμε ενώπιον των ιστορικών ευθυνών της».

Επίσης, εκφράζει την πεποίθηση ότι «ο φιλόδοξος στόχος επίτευξης λύσης είναι εφικτός», υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα προχωρήσει με συγκεκριμένα και απτά βήματα, ιδιαίτερα στο κεφάλαιο της ασφάλειας.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαιώνει ότι ιεραρχεί πολύ ψηλά «τις εύλογες ανησυχίες και ευαισθησίες των Ελληνοκυπρίων, τις οποίες απόλυτα λαμβάνω υπόψη στη διαμόρφωση των θέσεων μας και στην προσπάθεια επίτευξης μιας λύσης, η οποία επιδιώκουμε να είναι αμοιβαία αποδεκτή και να μην αφήνει νικητές και ηττημένους».

Από την πλευρά του, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι αμέσως επόμενες εβδομάδες θα είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση μιας συνολικής λύσης, η οποία είναι πιθανή εντός του 2017».