Skip to main content

Κυπριακό: Συνάντηση Κοτζιά - Τζόνσον με θέμα τη διάσκεψη στη Γενεύη

Αναφερόμενος στα αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για τη στάση της Ελλάδας στη Γενεύη, ο κ. Κοτζιάς σχολίασε ότι πρόκειται για μεθοδεύσεις.

Τις θέσεις της Ελλάδας σε σχέση με την αποχώρηση των στρατευμάτων από την Κύπρο και την κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων ανέπτυξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας στη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Κουβεντιάσαμε για το τι συνέβη στη Γενεύη και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε να συνεχιστεί η συζήτηση για τη λύση του Κυπριακού ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Έχω μείνει με την εντύπωση ότι ο Βρετανός συνάδελφός μου έχει κατανοήσει καλύτερα τις θέσεις μας όσον αφορά την ανάγκη να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων, καθώς και τα παρεμβατικά -κατά τη γνώμη μας παράνομα,- δικαιώματα οποιασδήποτε χώρας να παρεμβαίνει στην Κύπρο και συζητήσαμε για τη διαδικασία και τον τρόπο αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς σε δηλώσεις του προς την ΕΡΤ, λίγο μετά το πέρας της συνάντησης.

Αναφερόμενος στα αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για τη στάση της Ελλάδας στη διάσκεψη της Γενεύης, ο κ. Κοτζιάς σχολίασε ότι πρόκειται για μεθοδεύσεις.

«Κάθε φορά που συναντώνται οι δύο πλευρές για να συζητήσουν το Κυπριακό, αντί κάποιοι να διαπιστώνουν την αδιαλλαξία της Τουρκίας και την έλλειψη θέλησης για πραγματική λύση του Κυπριακού - καθότι επιμένει να διατηρήσει τα εγγυητικά της δικαιώματα - επιρρίπτουν τις ευθύνες σε εμένα. Τη μια ότι τάχα παραιτήθηκα, την άλλη ότι τάχα δεν θα με στείλουν ξανά, θα με τιμωρήσουν. Αυτά είναι σχεδιασμένα και μεθοδευμένα πράγματα προκειμένου να δώσουν άλλοθι στην απαράδεκτη στάση που κρατούν ορισμένες πλευρές στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό».

Στο σημερινό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ έγινε συζήτηση για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, υπάρχει ανησυχία για τα φαινόμενα αποσταθεροποίησης και τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων προσπαθούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις σε άλλα κράτη.