Skip to main content

Κυπριακό: Σε «θετικό πνεύμα» ολοκληρώθηκε η διάσκεψη των τεχνοκρατών

Επιδίωξη ήταν η διαμόρφωση ενός εγγράφου εργασίας, που θα υποβληθεί στους υπουργούς Εξωτερικών, ώστε να περάσουν σε πολιτικό επίπεδο η διαπραγμάτευση.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εργασία της ομάδας των τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων που συνήλθε στο Μοντ Πελεράν στις 18-19 Ιανουαρίου, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Ειδικός Σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Στη δήλωσή του ο σύμβουλος του ΟΗΕ αναφέρει πως οι συναντήσεις στο Μοντ Πελεράν διεξήχθησαν σε θετικό πνεύμα και πως οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν λεπτομέρειες των συζητήσεών τους, καθώς οι εργασίες τις Διάσκεψης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

«Η ομάδα εργασίας, που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης υψηλού επιπέδου στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου, ολοκλήρωσε με επιτυχία τους την εργασία της, με βάση τους όρους εντολής που της είχαν ανατεθεί από τη Διάσκεψη, και συγκεκριμένα τον προσδιορισμό συγκεκριμένων ερωτημάτων σε σχέση με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και των μέσων που χρειάζονται για αντιμετώπισή τους», προσθέτει.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μοντ Πελεράν δεν διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις και ο στόχος των συναντήσεων ήταν η παρουσίαση των θέσεων επί ενός σημαντικού και κρίσιμου κεφαλαίου, όπως είναι αυτό της ασφάλειας, μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων. Επιδίωξη ήταν η διαμόρφωση ενός εγγράφου εργασίας, που θα υποβληθεί στους υπουργούς Εξωτερικών, ώστε να περάσουν σε πολιτικό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις.