Skip to main content

Κυπριακό: Προσδοκίες για λευκό καπνό

Συνέχεια διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη Γενεύη. Η πρόοδος σε κρίσιμα ζητήματα ίσως λειτουργήσει καταλυτικά στις περαιτέρω διαπραγμαύσεις.

Λευκό καπνό από το παλάτι των εθνών στη Γενεύη αναμένουν οι πάντες για να διαπιστωθεί εάν το Κυπριακό εισέρχεται οριστικά πλέον σε τροχιά επίλυσης. Αναστασιάδης και Ακιντζί συνεχίζουν τις εντατικές τους διαπραγματεύσεις με επίκεντρο δύο βασικά θέματα: τη διακυβέρνηση και το εδαφικό/περιουσιακό. Στο μεν πρώτο η τουρκοκυπριακή πλευρά διεκδικεί να πάρει την εκ περιτροπής προεδρία, στο δε δεύτερο η ελληνοκυπριακή αναμένει ένα χάρτη που θα επιτρέπει τη μεγαλύτερη δυνατή επιστροφή προσφύγων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Εάν οι δύο ηγέτες μπουν τελικά σε ένα πάρε-δώσε στα δύο αυτά ζητήματα, θα μιλούμε για θεαματικές εξελίξεις οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν θετικά και την αυριανή διάσκεψη για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν σε μεγάλο βαθμό συζητηθεί τα θέματα της διακυβέρνησης, μια συζήτηση που συνεχίστηκε και σήμερα το πρωί.

Σήμερα η ανταλλαγή χαρτών

Η προσοχή όλων ωστόσο βρίσκεται στραμμένη στην απογευματινή ή και βραδινή διαδικασία της ανταλλαγής χαρτών. Με βάση τη συμφωνία που υπάρχει, οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν χάρτες και εφόσον οι εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών διαπιστώσουν ότι αυτοί κινούνται στο πλαίσιο των όσων έχουν συζητηθεί, θα παραδοθούν στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ κ. Άιντε. Μείζον θέμα στο ζήτημα των χαρτών είναι η συμπερίληψη της περιοχής της Μόρφου στα εδάφη που θα επιστραφούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σε ό,τι αφορά την αυριανή διάσκεψη, για την ώρα είναι γνωστό ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Παρόν θα είναι και ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ. Κανείς ακόμα ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η διάσκεψη να αναβαθμιστεί ξαφνικά σε επίπεδο Προέδρων και Πρωθυπουργών, εάν διαφαίνεται προοπτική οριστικής συμφωνίας.

Γιώργος Κασκάνης, Γενεύη

Πηγή: Deutsche Welle