Skip to main content

Νέα τριμερής συνάντηση με στόχο τη σύγκλιση στο Κυπριακό

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε εμφανίστηκε αισιόδοξος στο ενδεχόμενο προόδου στη διάσκεψη της Γενεύης.

Νέα συνάντηση είχε το απόγευμα με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Να σημειωθεί ότι απομένουν μόλις 19 ημέρες  μέχρι την διάσκεψη στη Γενεύη.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μετά από συνάντηση ανέφερε πως οι δύο πλευρές εργάζονται εντατικά για να ξεπεραστούν οι διαφορές που απομένουν και στις οποίες μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις. Κάποιες διαφορές είπε, θα αφεθούν για τους τελικούς γύρους των συνομιλιών που θα γίνουν στη Γενεύη.

Το 2016 είπε, ήταν ένα καλό έτος για τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Όταν ξεκίνησε το έτος, η φιλοδοξία ήταν να γίνει προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα μέσα στο 2016, είπε και σημείωσε ότι η διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αρχές Ιανουαρίου δεν δημιουργεί μεγάλη απόκλιση από το στόχο.

Η διεθνής στήριξη στο Κυπριακό, είναι τεράστια ανέφερε ο κ. Ειντε και επισημαίνοντας ότι το 2016 ήταν ένα κακό έτος για τις διεθνείς εξελίξεις, είπε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται στην Κύπρο γίνεται μέσα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία και έναν περίπλοκο κόσμο.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον είναι εφικτή η λύση εντός του 2017, ο κ. Ειντε απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι η σκέψη είναι ότι πρώτα θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των Κυπρίων και μετά μια διεθνής διάσκεψη. Οταν θα υπάρξει μια συνολική διευθέτηση, είπε, πρέπει να οργανώσουμε την εφαρμογή της και τα δημοψηφίσματα.
Η τελική απόφαση, συνέχισε, θα ληφθεί από τους Κύπριους.

Εν τω μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι «η εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη, στη Γενεύη, είναι δεδομένη».