Skip to main content

Κυπριακό: «Φοβού τους Βρετανούς και δώρα φέροντας»

Η βρετανική ανακοίνωση αφήνει να εννοηθεί ότι ο Α. Τσίπρας συμφώνησε ότι υπάρχει "εξαιρετική πρόοδος". Δεν λέει και σ’ εμάς πού την είδε να την δούμε

Το 83% των πολιτών, απαντώντας σε δημοσκόπηση, θεωρεί ότι δεν είναι χρήσιμη η δημιουργία του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη, ενώ το 17% χρήσιμη. Το ξέρει, βρε παιδιά, και ο ίδιος ο Τσίπρας ότι δεν προσφέρει τίποτε. Αλλά το είχαμε πει. Δεν ωφελεί τους βολεμένους ΣΥΡΙΖαίους να κατέβουν στην Αθήνα, με ενοίκια, έξοδα τροφής, μετακινήσεις. Τι θα τους μείνει;

Κι όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, ήλθε το βουνό στον Μωάμεθ. Θα έρχεται πού και πού ο Τσίπρας για καφέ στη Θεσσαλονίκη, κι όλοι ικανοποιημένοι. [γιατί να μη ανοίξει γραφείο και ο συγκυβερνήτης; Σα πολύ ριγμένο τον βλέπω τον Καμμένο. Ενώ ο Βενιζέλος, όταν έμπαινε στο γραφείο σηκωνόταν όρθιος ο Σαμαράς]

Στη διατήρηση της δυναμικής στις συνομιλίες για το Κυπριακό επικεντρώθηκε η τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Μέι, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ. «Η πρωθυπουργός συμφώνησε με τον πρωθυπουργό Τσίπρα ότι οι δύο ηγέτες στην Κύπρο έχουν κάνει εξαιρετική πρόοδο στην προώθηση των συνομιλιών. Συζήτησαν πώς να διατηρηθεί αυτή η δυναμική στις επικείμενες συνομιλίες της Γενεύης».

Η βρετανική ανακοίνωση αφήνει να εννοηθεί ότι ο Α. Τσίπρας συμφώνησε ότι υπάρχει "εξαιρετική πρόοδος". Δεν λέει και σ’ εμάς πού την είδε να την δούμε κι εμείς; [Πάντως, μπορεί να μη έχει βάθος παιδείας ο πρωθυπουργός, αλλά του θυμίζω μεταλλαγμένη την αρχαία ρήση «Φοβού τους Βρετανούς (Δαναούς) και δώρα φέροντας»].

Χωρίς σχόλια, από την εισήγηση του Μητροπολίτη Πάφου, δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης:

«Λέγεται από πολλούς ότι το πάθος του ποτού οδήγησε τον Πρόεδρο, στις μεταμεσονύχτιες ώρες, στην απροϋπόθετη αποδοχή όλων των όρων του κατακτητή. Δεν συμμερίζομαι αυτή την εκδοχή γιατί παρών στο δείπνο ήταν και ο διαπραγματευτής της πλευράς μας ο οποίος ούτε παραιτήθηκε ούτε καν διαμαρτυρήθηκε». [Ο Μητροπολίτης Γεώργιος, εισηγείται τον τερματισμό της διαπραγμάτευσης της «διάλυσης του κράτους μας», όπως υποστηρίζει].

Ο διαπραγματευτής της Κύπρου βαδίζει στα ίδια πολιτικά αχνάρια με τον Αναστασιάδη. Προ έτους, που βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη, τον ρώτησα πόσο αφόρητες είναι πιέσεις των Βρετανών, να δεχθούμε το Σχέδιο που έχουν ετοιμάσει. Και μου απάντησε: «Δεν υπάρχει καμιά παρέμβαση των Βρετανών στις συνομιλίες». Έ, μετά από αυτήν την απάντηση, βγαίνουν τα συμπεράσματα, τι σόι διαπραγματεύσεις γίνονται.

Μάλιστα, άλλα υπογράφουν, άλλα μας λένε [τόμαθε από τον Τσίπρα, ή ο Τσίπρας τόμαθε από τον Αναστασιάδη;] Έκανε μια βαρύγδουπη δήλωση ο Κύπριος Πρόεδρος ότι παρά τις τουρκικές αντιρρήσεις θα συμμετάσχει και ως Πρόεδρος του κράτους, και ως εκπρόσωπος των Ε/κ. Άλλα όμως συμφώνησε, και με σφραγίδα του ΟΗΕ. Κι έρχεται ο Ακκιντζί, και τον… δουλεύει ψιλό γαζί:

«Αυτό είναι μια δήλωση, δεν μπορούμε να κλείσουμε το στόμα κανενός. Ωστόσο το πώς θα γίνει αυτό  πραγματικά, αναγράφεται στο κείμενο της συμφωνίας που έγινε. Και τα Ηνωμένα Έθνη αυτό ανακοίνωσαν. Γι` αυτό, το να δημιουργείται πολεμική γύρω από αυτό το θέμα δεν θα φέρει όφελος σε κανέναν, ωστόσο δεν μπορούμε ούτε να κλείσουμε το στόμα κανενός. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Εμείς θα δίδουμε την απάντησή μας ανάλογα».