Skip to main content

Κυπριακό: Έστω και στο παρά πέντε, να σωθεί η Κύπρος

Το εθνικό έγκλημα που μεθοδεύεται στην Κύπρο, όπου οι Τούρκοι προσθέτουν συνεχώς και άλλα αιτήματα στην απαράδεκτη συμφωνία Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Εδώ στην Ελλάδα βέβαια, έχουμε το σοβαρό πρόβλημα των λαφαζάνηδων να μας απασχολεί, και ούτε παίρνουμε μυρωδιά τι συμβαίνει γύρω μας. Όχι μόνο στις γειτονικές χώρες που σήκωσαν κεφάλι και μας περιπαίζουν, αφού βλέπουν την ανικανότητα των πολιτικών μας να επιλύσουν και τα πιο απλά προβλήματα, αλλά κυρίως στην Κύπρο, όπου μεθοδεύεται εθνικό έγκλημα.

Και τα μεν οικονομικά προβλήματα κάποτε θα περάσουν. Τα εγκλήματα όμως επί εθνικών θεμάτων αφήνουν ανεξίτηλα στίγματα. Ένας αιώνας σχεδόν από την μικρασιατική καταστροφή, κι οι πληγές δεν επουλώθηκαν. Δεν διδαχθήκαμε τίποτε, δυστυχώς, από την ιστορία, και συνεχίζουμε να αδιαφορούμε για τα μείζονα, μεγεθύνοντας τα ελάσσονα (πρώτο θέμα της ημέρας το πουκάμισο ενός πολιτικού του περιθωρίου).

Έχοντας οι Τούρκοι απέναντί τους μόνον τον κ. Αναστασιάδη, που ως ευγενής δεν θέλει να δυσαρεστήσει τους Βρετανούς, προσθέτουν συνεχώς και άλλα αιτήματα στην ούτως ή άλλως απαράδεκτη συμφωνία Αναστασιάδη-Ακιντζί, του Φεβρουαρίου του 2014, χρησιμοποιώντας μάλιστα και έμμεσες απειλές.

Εμφανίζονται, κατ’ αρχάς, ανυποχώρητοι στο αίτημα της «εκ περιτροπής προεδρίας στην Κύπρο», που αποτελεί πάγια γραμμή της Άγκυρας. Συζητούν μόνον πόσα χρόνια θα είναι ο Πρόεδρος Ελληνοκύπριος και πόσα Τουρκοκύπριος, την διάρκεια της θητείας κ.λπ. Σκεφθείτε ότι μιλάμε για ένα σύγχρονο κράτος, μέλος της Ε.Ε., στο οποίο δεν θα ισχύουν οι δημοκρατικές διαδικασίες, να κυβερνά δηλαδή η πλειοψηφία. Θα ήθελαν οι ΗΠΑ εκ περιτροπής πρόεδρο με τους Λατίνους πολίτες τους, που πλησιάζουν το 40% του αμερικανικού πληθυσμού;

Στο εδαφικό, δεν τους αρκεί ούτε καν το άθλιο Σχέδιο των Βρετανών με το ψευδώνυμο «Ανάν», και θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές «λόγω διαφοροποίησης των δεδομένων». Κι εννοούν την προσθήκη και άλλων εποίκων Ασιατών στο νησί. Για τους οποίους εποίκους, μετάβαλε θέση ο κ. Ακιντζί, μετά το τράβηγμα του αυτιού του από την Άγκυρα, και τώρα υποστηρίζει πως όσοι έποικοι έχουν εξασφαλίσει "υπηκοότητα" του ψευδοκράτους θα επιδιωχθεί να παραμείνουν και μετά από μια συμφωνία στο Κυπριακό. Υπηκοότητα δίνει ο ίδιος σε όσους επιθυμεί.

Και για να γίνουν κατανοητές αυτές, και άλλες πολλές, απαιτήσεις, ο κ. Ερντογάν εκτόξευσε έμμεση απειλή. Σε δηλώσεις του, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Ακιντζί, στο πλαίσιο της παράνομης επίσκεψής του για τους πανηγυρικούς εορτασμούς της τουρκικής εισβολής, αναφέρθηκε στα επεμβατικά δικαιώματα που διεκδικεί η Τουρκία στην Κύπρο αφήνοντας ξεκάθαρα ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας εισβολής και μετά τη λύση του κυπριακού. Ελπίζω, είπε ο κ. Ερντογάν, «να μην υπάρξει ανάγκη στο μέλλον για "ειρηνευτικές επεμβάσεις", όπως αυτή την οποία εορτάζομαι σήμερα». Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κύπρου, απέκρυψε αυτήν την παράγραφο.

Έστω και στο παρά πέντε, να απορριφθεί τάχιστα η «διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», που αφενός θα σηματοδοτήσει ένα τέρας-κράτος μακριά από τις δημοκρατικές αρχές, αλλά κυρίως φέρει τα σπέρματα πλήρους τουρκοποίησης του νησιού σε λίγα χρόνια. Υπάρχει εν ισχύει συμφωνία μας με τους Τούρκους για ελληνική διοίκηση σε Ίμβρο και Τένεδο. Όχι μόνον δεν ίσχυσε ποτέ κάτι τέτοιο, αλλά βιαίως οι Τούρκοι έδιωξαν τους Έλληνες από τα νησιά.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, σε άρθρο στον "Φιλελεύθερο" της Λευκωσίας, γράφει μεταξύ άλλων: «Η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν είναι ιδανική για τους Ελληνοκύπριους και εξυπηρετεί μόνο τα τουρκικά σχέδια για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου. Το παραδέχονται ακόμα και οι θιασώτες της διζωνικής στις ελεύθερες περιοχές όταν μιλούν για "αναγκαίο κακό" ή όταν υποστηρίζουν ότι "είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κερδίσουμε", επειδή -όπως ισχυρίζονται- είναι αποτέλεσμα της ήττας μας στον σικέ πόλεμο του 1974.

» Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ανοίξει πρώτος τη συζήτηση αυτή, και θα πρέπει να απευθυνθεί στους πολίτες. Δεν είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα, αλλά η φιλοτουρκική λύση της "διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας"»…

Ο Μακεδών