Σάββατο 26 Μαΐου 2018
x

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΔΙΕΡΡΕΥΣΑΝ ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ- ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ

Καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην απογευματινή ή και βραδινή ανταλλαγή χαρτών.

Καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην απογευματινή ή και βραδινή διαδικασία της ανταλλαγής χαρτών μεταξύ των Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Σύμφωνα με διαρροές πληροφοριών, ο χάρτης που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει το 28,2% των εδαφών του νησιού να είναι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση ενώ αναφέρεται ότι υπάρχει και πρόταση κατά την οποία 12 ή 5 χωριά της Καρπασίας να είναι υπό ειδικό καθεστώς.

Παράλληλα, προτείνεται η Κυθραία, η Μόρφου, Γαϊδούρα, Άσσια, Βατυλή, Κοντέα, η Αχερίτου και μεγάλο μέρος της Αμμοχώστου να τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση,

Με βάση της προτάσεις αυτές, υπολογίζεται ότι περίπου 90.000 πρόσφυγες θα επιστρέψουν στις εστίες τους.

Αντίστοιχα, στον χάρτη της τουρκοκυπριακής πλευράς προβλέπεται το 29,2% να είναι υπό διοίκηση της ενώ δεν έχει γνωστό αν στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνεται η Μόρφου.  

Ακόμα, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η ελληνοκυπριακή πελυρά καταθέτει πρόταση κατά την οποία η ελληνοκυπριακή συνιστώσα Πολιτεία ελέγχει το 50,4% της ακτογραμμής και η τουρκοκυπριακή το 49,6%.

Αντιδράσεις για τη διαρροή

Την έντονη ενόχληση της κυπριακής κυβέρνησης έχει προκαλέσει οι διαρροή πληροφοριών στον τύπο από τις αίθουσες της Γενεύης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, κάλεσε τους εκπροσώπους του Τύπου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε όποιους «προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για να δημιουργήσουν προβλήματα στον στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ