Skip to main content

Κυπριακό: Αντίστροφη μέτρηση για την τριμερή στη Νέα Υόρκη

Τον Κύπριο πρόεδρο συνοδεύουν στη Νέα Υόρκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνουν ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, καθώς το βράδυ της Κυριακής (02.00 ώρα Ελλάδος τη Δευτέρα) θα έχουν δείπνο εργασίας με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο κ. Αναστασιάδης αναχώρησε από τον διεθνή αερολιμένα Λάρνακας και ο Μουσταφά Ακιντζί από το αεροδρόμιο Ερτζιάν στα κατεχόμενα.

Τον Κύπριο πρόεδρο συνοδεύουν στη Νέα Υόρκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ακιντζί εξέφρασε ετοιμότητα να συζητήσει όλα τα θέματα και να υπάρξει κατάληξη. Σε δηλώσεις, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, είπε ότι «στόχος του είναι να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να ανοίξει ο δρόμος για τη Γενεύη». Εξέφρασε παράλληλα την ευχή η ελληνοκυπριακή πλευρά «να μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, έχοντας την ίδια προσέγγιση».

Ακόμη ανέφερε ότι οι εκλογικές επιδιώξεις δεν πρέπει να μπαίνουν πάνω από τον στόχο της λύσης και υποστήριξε ότι «η διαδικασία έχει μπλοκαριστεί εξαιτίας της παρέκκλισης από όσα συμφωνήθηκαν από όλες τις πλευρές».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο σύγκλησης νέας διάσκεψης για την Κύπρο, είπε ότι «δεν είναι φυσιολογικό να απαιτείται συμφωνία στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, προτού συζητηθεί το εδαφικό και τα άλλα τέσσερα κεφάλαια».

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, «εκκρεμούν περίπου 10 θέματα», τα οποία, όπως είπε, πρέπει να συζητηθούν μαζί στο τέλος.

Τέλος, εξέφρασε την ευχή «η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα να είναι έτοιμες, όπως η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά, για να αναγγείλουν στη Νέα Υόρκη τη σύγκληση νέας διάσκεψης στη Γενεύη».

Στο μεταξύ, την προσεχή Πέμπτη ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνέδριο Εβραίων και ομογενών επιχειρηματιών, αναμένεται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή.

Η ίδια πηγή, την οποία επικαλείται το ΡΙΚ, ανέφερε ότι δεν αποκλείεται μέχρι την Πέμπτη να υπάρξει συνάντηση και με τον Ντόναλντ Τραμπ ή ο Αμερικανός πρόεδρος να παρευρεθεί για λίγα λεπτά στη συνάντηση Αναστασιάδη - Πενς.