Skip to main content

Κινούνται τα στάσιμα νερά της καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη

Το 1ο Φεστιβάλ Καινοτομίας θα πραγματοποιηθεί από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και τη ΔΕΘ από τις 10 μέχρι τις 16 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη με στόχο την προβολή της καινοτομίας ως
Στάσεις λεωφορείου που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, πρωτότυπα ηχοσυστήματα, που δημιουργούν μια συγκεκριμένη ροή ήχου, η οποία ελέγχεται με την ίδια ακρίβεια που μπορεί να ελεγχθεί και ο φωτισμός, καινοτόμα συστήματα φωτισμού και έξυπνοι «πράκτορες» οδήγησης θα δώσουν στους Θεσσαλονικείς για έξι ημέρες μέσα στον Μάιο μια γεύση από την τεχνολογία του μέλλοντος. Ενδεχομένως να δώσουν και το ερέθισμα σε κάποιους να ξεκινήσουν να πειραματίζονται σε νέα, καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.
 
Σε μια χώρα που απουσιάζει από το χάρτη της καινοτομίας, η διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Καινοτομίας, που θα πραγματοποιηθεί από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και τη ΔΕΘ από τις 10 μέχρι τις 16 Μαΐου, έρχεται να ταράξει τα στάσιμα νερά της Θεσσαλονίκης.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της διοργάνωσης, το Φεστιβάλ αποτελεί μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την καθιέρωση ενός θεσμού που δεν θα απευθύνεται μόνο στο στενό επιχειρηματικό κύκλο, αλλά θα είναι ανοικτό σε όλη την πόλη.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες, καθηγητές και managers, που δημιουργούν και καινοτομούν διεθνώς, ενώ θα παρουσιαστούν διαδραστικές εφαρμογές και πολλές πρωτοποριακές δράσεις. Οι εμπνευστές του Φεστιβάλ, σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, επιδιώκουν να δώσουν το ερέθισμα, ώστε να εμπλακούν περισσότεροι άνθρωποι σε θέματα της καινοτομίας, που αποτελεί αναγκαίο παράγοντα ανάπτυξης, ιδιαιτέρως σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. «Επιδιώκουμε να προβάλλουμε την επιχειρηματική και κοινωνική καινοτομία ως απάντηση στην κρίση. Το 1ο  Φεστιβάλ Καινοτομίας στην Ελλάδα γεννιέται στη Θεσσαλονίκη σε μία προσπάθεια να αναδείξουμε την πόλη μας σε πόλη του μέλλοντος. Η Θεσσαλονίκη  μπορεί να γίνει αντάξιος συνομιλητής του Όσλο, της Βαρκελώνης, της Σεβίλλης, του Μιλάνου και τόσων άλλων», υπογράμμισε ο κ. Μπακατσέλος, ο οποίος σημείωσε ότι η ανάγκη αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη, δεδομένου ότι η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, στη διοίκηση του φορέα της οποίας δεν συμμετέχει το ΕΒΕΘ,  έχει βαλτώσει.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει μαγιά για την κανοτομία στην πόλη, αρκεί κάποιος να ανακινήσει τα νερά», σημείωσε. Ερωτηθείς, δε, γιατί δεν συμμετέχουν στη διοργάνωση και άλλοι φορείς-πυρήνες έρευνας και καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μπακατσέλος απάντησε ότι «κανείς δεν αποκλείεται να συμμετάσχει, αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει».

Ψηφιακή ανάπτυξη και πράσινη ανάπτυξη
Το Φεστιβάλ Καινοτομίας διοργανώνεται κατά τα διεθνή πρότυπα και η πρώτη χρονιά του θεσμού φέρνει από το εξωτερικό και προβάλλει στο ελληνικό κοινό καινοτομίες και επιτυχημένες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Επιδίωξη του ΕΒΕΘ και της ΔΕΘ είναι να δοθεί το έναυσμα και τις επόμενες χρονιές να αναδειχθούν και ελληνικές καινοτομίες. Η πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ αναπτύσσεται σε δύο άξονες: Την αναγκαιότητα της ψηφιακής ανάπτυξης, Go Digital και την πράσινη ανάπτυξη και ενεργειακή οικονομία, Go Green.

Το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσεις τρεις εκδηλώσεις με άξονα το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίας, μια έκθεση στην αποθήκη Δ στο λιμάνι, ένα πράσινο σπίτι στο Mediterranean Cosmos, Innovation Cafe και διάφορες δράσεις ευαισθητοποίησης.

Στην κεντρική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαϊου στο Βασιλικό Θέατρο θα μιλήσουν άνθρωποι που εκφράζουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία διεθνώς από το MIT, το Google, το Facebook και το Ydreams, ενώ θα απονεμηθούν τα βραβεία καινοτομίας Thessaloniki Innovation Awards σε διακεκριμένους Έλληνες, που πρωτοπορούν διεθνώς. Τιμώμενοι προσκεκλημένοι είναι:
-Έλενα Αμβροσιάδου: γενική διευθύντρια και συνιδρύτρια του ομίλου IKOS, ενός από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά hedge fund που δραστηριοποιείται στον χρηματοοικονομικό κλάδο με δραστηριότητες σε Νέα Υόρκη, Τόκιο, Βιέννη, Λονδίνο, Κύπρο και Μονακό. Τα τελευταία χρόνια συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρωπαϊκή Χρηματοοικονομική Βιομηχανία.
-George Sakellaris: Ιδρυτής της Ameresco, που είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος πάροχος ενεργειακών λύσεων στη Β. Αμερική. Συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 500 του Fortune.
-Νικόλαος Χρηστάκης: Καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard, γνωστός για τις μελέτες του σχετικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία των κοινωνικών δικτύων και συγγραφέας του βιβλίου Συνδεδεμένοι. Το 2009 το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο των εκατό ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.
-Nikos Tombazis: Διευθυντής σχεδιασμού της για τη Formula 1, με προϋπηρεσία στη McLaren.

Ακόμη, στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν ο διευθυντής και καθηγητής του MIT Senseable City Laboratory, Carlo Ratti, o CEO και πρόεδρος της εταιρίας Ydreams, μιας πρωτοποριακής εταιρείας με έδρα στην Πορτογαλία με έμφαση στο πεδίο της Augmented Reality, Antonio Camara, ο αντιπρόεδρος της Google, Carlo Asaro Biondo, ο διευθυντής της Science Gallery(εκθέτει πειραματικά, διαδραστικά), Rob Warren και ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Design της Βαρκελώνης και σχεδιαστής της καινοτόμας στάσης λεωφορείου που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, Horge Perez.

Παράλληλα, θα λειτουργήσει έκθεση προϊόντων στην Αποθήκη Δ στο λιμάνι από τις 13-16 Μαίου και έκθεση μεμονωμένων αντικειμένων σε προθήκες σε δημόσιους χώρους σε όλη την πόλη από τις 8 μέχρι τις 16 Μαϊου.

Η επιλογή των προϊόντων έγινε με άξονα τη βράβευσή τους σε διεθνείς διαγωνισμούς καινοτομίας. Πρόκειται για καινοτόμα προϊόντα ψηφιακής τεχνολογίας, οικολογικά προϊόντα και προϊόντα με καινοτόμο design.

Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί η στάση λεωφορείου που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, το holosonics Audio spotlight, που δημιούργησε το MIT Senseable City Laboratory και είναι ένα ηχοσύστημαπου δημιουργεί μια συγκεκριμένη ροή ήχου, η οποία ελέγχεται με την ίδια ακρίβεια που μπορεί να ελεγχθεί και ο φωτισμός και το Eye Stop, που αναπτύχθηκε από το ΜΙΤ σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές της Φλωρεντίας, με σκοπό να εμπλουτίσει την πόλη με διαδραστικές υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας, πληροφόρηση για την πόλη και ψυχαγωγία. Επίσης, το AIDA, ένα σύστημα πλοήγησης για αυτοκίνητο, το οποίο διαθέτει πολλές πληροφορίες για την πόλη και τα δρώμενα και γνωρίζει τις συνήθειες του οδηγού, το Danzer Light, μια ιδιαίτερη κατασκευή του Danish Architectural Centre που βασίζεται σε 180 πυραμιδοειδή στοιχεία σε 4 βάσεις, τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο που προσφέρουν φωτισμό στο χώρο χωρίς την ύπαρξη καλωδίων και το «δικό» μας SmartEyes Project του ΑΠΘ, μια εφαρμογή υποστήριξης των τυφλών, παρέχοντας οδηγίες μέσω φωνητικών μηνυμάτων.