Skip to main content

Κοινός τόπος για το ελληνικό χρέος μεταξύ ΔΝΤ - Βερολίνου

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, το ΔΝΤ, τελικά, φέρεται να δέχεται να συζητήσει το ενδεχόμενο μιας επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους.

Ενώ οι ώρες μετρούν πλέον αντίστροφα για το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου, που θα κρίνει την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, αν κι εφόσον κλείσει η αξιολόγηση της, τα τελευταία νέα από την διαπραγμάτευση με τους εταίρους, μάλλον ως αισιόδοξα μπορούν να χαρακτηρισθούν.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τελικά, φέρεται να δέχεται να συζητήσει το ενδεχόμενο μιας επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους (αντί «κουρέματος»), αρκεί να είναι ουσιαστική και μετρήσιμη, από πλευράς αποτελεσματικότητας. Συνεπώς, δεν «μιλάμε» σε αυτή την περίπτωση για μια 15ετία ή και 20ετία, αλλά για τουλάχιστον 30 χρόνια, κατά μέσο όρο, με βάση τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων. Το ακόμα καλύτερο;

Την ίδια λύση φέρεται να την συζητά και το Βερολίνο, το οποίο έτσι θεωρεί ότι από τη μία πετυχαίνει μια νίκη στα σημεία, ενώ από την άλλη δίνει μια προοπτική σε αυτό το ζήτημα, χωρίς να χρειασθεί να περάσει η πρόταση από το γερμανικό κοινοβούλιο, προκαλώντας ρωγμές στον κυβερνητικό σχηματισμό.

Αυτό στο οποίο συμφωνούν, πάντως όλες οι πλευρές είναι πως ό,τι είναι να γίνει στο συγκεκριμένο μέτωπο, του χρέους, θα γίνει μετά το 2018 κι εφόσον η Ελλάδα «υπηρετήσει» πιστά τα συμφωνηθέντα. Σε διαφορετική περίπτωση, κάθε συζήτηση καθίσταται περιττή. Αν και η εμπειρία (κυβέρνηση Σαμαρά) έχει διδάξει ότι μπορεί να καταστεί περιττή ακόμα και εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα...