Skip to main content

Κοινοποιήσεις απολύσεων στις Σκουριές και πριν τα Χριστούγεννα

Πρώτα θα καταγγελθούν οι συμβάσεις των 460 ατόμων στις εργολαβίες του εργοταξίου και μετά θα απολυθούν και οι 60 εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός.

Ζήτημα μερικών ημερών είναι οι πρώτες απολύσεις εργαζομένων στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης της καναδικής ιδιοκτήτριας εταιρείας Eldorado Gold για αναστολή εργασιών στο εργοτάξιο εξόρυξης χρυσού, η εταιρεία ενημέρωσε τα σωματεία εργαζομένων ότι από την επόμενη εβδομάδα αρχίζει η μείωση προσωπικού.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που φέρεται να έχει γίνει, πρώτα θα καταγγελθούν οι συμβάσεις των 460 ατόμων που απασχολούνται στις εργολαβίες του εργοταξίου και αμέσως μετά θα απολυθούν και οι 60 υπόλοιποι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παραμονές των Χριστουγέννων θα μείνει άνεργος μεγάλος αριθμός προσωπικού.

Το πρόβλημα, βεβαίως, με τους Καναδούς είναι ότι έχουν κάνει την ίδια κίνηση άλλες δύο φορές στο παρελθόν. Οπότε το μέσο πίεσης που επιχειρούν να ασκήσουν έχει χάσει την έντασή του. Βεβαίως, η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται περί τεχνάσματος και αυτό μάλλον θα το αποδείξει η κοινοποίηση των πρώτων απολύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στην κυβέρνηση δεν δείχνουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν σε καμία πίεση από την πλευρά της Eldorado. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ενώ το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, ασχολείται σε σχεδόν καθημερινή βάση με την περίπτωση του Ελληνικού, με εκείνη των Σκουριών δεν δείχνει καμία διάθεση ανάμειξης.