Skip to main content

Κίνητρα για «πράσινη επιχειρηματικότητα» ζητεί ο ΣΘΕΒ

Το «πράσινο επιχειρείν» είναι οικονομικά αποδοτικό, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και μπορεί να καταστήσει τη χώρα μας ισχυρότερη στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, τόνισε σε ημερίδα στο Βόλο ο πρόεδρος τ
«Η πράσινη επιχειρηματικότητα είναι μια ευκαιρία για επενδύσεις σε νέα πεδία, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην οργανική γεωργία και στις κατασκευές μέσα από την ανάπτυξη οικολογικών τεχνολογιών.»

Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Νίκος Ρώμνιος, μιλώντας το απόγευμα σε ημερίδα με θέμα «Πράσινη επιχειρηματικότητα – περιβαλλοντικά πρότυπα» που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, το ΣΘΕΒ, την ΕΕΔΕ και την συνδρομή των Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας στο κτίριο της Γεωπονικής Σχολής, στο Βόλο.

Στην ομιλία του ο κ. Ρώμνιος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι απαιτείται η διαμόρφωση ενός ξεκάθαρου πλαισίου, χωρίς ασάφειες και αντιφάσεις, χωρίς τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που λειτουργούν ως αντικίνητρο για κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα, για να προσθέσει: «Οι επενδύσεις που γίνονται στις καθαρές τεχνολογίες με αειφόρο χρήση πόρων κι εξοικονόμηση ενέργειας είναι οικονομικά πιο αποτελεσματικές κι αποδοτικές, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και μπορούν να καταστήσουν τη χώρα μας ισχυρότερη στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Η πράσινη επιχειρηματικότητα παρέχει πολλές δυνατότητες. Μπορεί, κατ’ αρχάς, να καλύψει όλους τους τομείς της οικονομίας: πρωτογενή (βιολογικά προϊόντα), δευτερογενή (παραγωγή ενέργειας, πράσινες κατασκευές και εξοικονόμηση ενέργειας, ανακύκλωση), τριτογενή (εμπόριο πράσινων προϊόντων), τεταρτογενή (επικοινωνία, προβολή, πιστοποίηση). Παρέχει δυνατότητες στους μικρούς ιδιώτες επιχειρηματίες και παραγωγούς να συμμετέχουν με αξιώσεις στη διαμόρφωση της νέας, πράσινης αγοράς. Κατ’ αυτό τον τρόπο είναι εφικτό να βγουν ενισχυμένες τόσο η απασχόληση όσο και η ανταγωνιστικότητα.»

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ τόνισε πως αποτελεί «ιδιαίτερη πρόκληση για τις υφιστάμενες ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικά για τις μικρομεσαίες και ένα ιδιαίτερα γόνιμο πεδίο για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από ομάδες, όπως οι νέοι και οι γυναίκες. Είναι επομένως προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξουν εκ μέρους της πολιτείας πολιτικές που κινητοποιούν και ενθαρρύνουν ανάλογες επενδύσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες» και συμπλήρωσε: «Τέτοιες πολιτικές μπορούν να αφορούν στην ενημέρωση, την παροχή φορολογικών κινήτρων και ελαφρύνσεων και βέβαια το σχεδιασμό και την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων ενίσχυσης πράσινων επιχειρηματικών ευκαιριών».