Skip to main content

Κινητοποιήσεις στη Γερμανια κατά των πυρηνικών εργοστασίων

Πολυάριθμες κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη Γερμανία πραγματοποιούνται σήμερα ενάντια στην ατομική ενέργεια.
Πολυάριθμες κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη Γερμανία πραγματοποιούνται σήμερα ενάντια στην ατομική ενέργεια. Σε παγγερμανική κλίμακα θα πραγματοποιηθούν περίπου 100 συγκεντρώσεις, στις οποίες οι διοργανωτές περιμένουν μέχρι 20.000 άτομα.

Μόνο στην Κάτω Σαξονία που βρίσκεται το Γκορλέμπεν οι αντίπαλοι της ατομικής ενέργειας πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις σε 60 σημεία. Οι διαδηλωτές ζητούν να μη γίνει η μεταφορά των πυρηνικών αποβλήτων με τα βυτία Castor στο Γκορλέμπεν μέχρις ότου να βρεθεί χώρος μόνιμης αποθήκευσής τους.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις είναι το προοίμιο των διαμαρτυριών που προγραμματίζονται ενόψει της επικείμενης μεταφοράς πυρηνικών αποβλήτων στον ενδιάμεσο σταθμό αποθήκευσης του Γκορλέμπεν από τις εγκαταστάσεις επανεμπλουτισμού ουρανίου στη γαλλική La Hague, στις 6 Νοεμβρίου.

Την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί προς έγκριση στη γερμανική ομοσπονδιακή βουλή ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός της κεντροδεξιάς κυβέρνησης μετά και τη διαφιλονικούμενη απόφαση για παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Η καγκελάριος Άγκελα Μάρκελ στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Σαββάτου σημειώνει σήμερα ότι η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απαιτούν επενδύσεις άνω των 20 δις ευρώ ετησίως, που θα επωμισθούν τόσο το κράτος, όσο και ο ιδιωτικός τομέας παραγωγής ενέργειας.