Skip to main content

Κινητοποιήσεις και καταγγελίες για λουκέτο στα ψυχιατρεία από ΠΟΕΔΗΝ

Η κοινωνική επανένταξη των ψυχικά πασχόντων ασθενών πετάγεται στον Καιάδα μόνο και μόνο για να ξεφορτωθεί η κυβέρνηση το κόστος λειτουργίας», αναφέρει

Κινητοποιήσεις σχεδιάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ξεκινώντας με παναττική στάση εργασίας 12.00-3.00 μ.μ., την Πέμπτη, 29 Μαρτίου και συγκέντρωση 12.30 το μεσημέρι, έξω από το Υπουργείο Υγείας, καταγγέλλοντας ότι «η κυβέρνηση μεθοδεύει την κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ αναμένεται Σχέδιο Νόμου που θα περιλαμβάνει τη μεταφορά των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα επαγγελματικές δραστηριότητες κ.λπ.) από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι «στόχος είναι πολλές εξ αυτών να καταργηθούν και όσες απομείνουν να περάσουν στα χέρια των μη Κυβερνητικών-Κερδοσκοπικών Οργανώσεων και την ΑΕΜΥ Α.Ε.».

«Ακυρώνεται η προσπάθεια ετών. Η κοινωνική επανένταξη των ψυχικά πασχόντων ασθενών πετάγεται στον Καιάδα μόνο και μόνο για να ξεφορτωθεί η κυβέρνηση το κόστος λειτουργίας και στελέχωσης»,. αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Ταυτόχρονα, προσθέτει η Ομοσπονδία, «ετοιμάζεται η κατάργηση πολλών τμημάτων νοσηλείας οξέων περιστατικών και μέσης νοσηλείας των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. Προωθούν την κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων περιορίζοντας τις κλίνες βραχέως και μέσης νοσηλείας σε λιγότερες των 100».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, σε κάθε εφημερία τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία που σήμερα διαθέτουν άνω των 200 κλινών για νοσηλεία οξέων περιστατικών, εισάγουν 40-50 ασθενείς εκ των οποίων το 60% είναι με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό. «Είναι καταστροφή για 10.000 ψυχικά πάσχοντες ασθενείς κατ' έτος που νοσηλεύονται στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, η κατάργησή τους», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας ότι «τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία μετατράπηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού σε ανοιχτούς- σύγχρονους χώρους νοσηλείας. Προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη με το πλούσιο δίκτυο υπηρεσιών που ανέπτυξαν. Μόνο στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, εξετάζονται πάνω από 200.000 ασθενείς κατ' έτος». Αναφέρεται τέλος στην προσπάθεια που κατέβαλαν οι επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας για να στήσουν όλο αυτό το δίκτυο, παρότι, όπως αναφέρει, «αποδεκατίστηκαν και βρίσκονται στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης», κάνοντας λόγο για «τραγική υποστελέχωση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων».