Skip to main content

Κινητικότητα στην αγορά ομολόγων της Ελλάδας και της Κύπρου

Η επιτυχημένη μεγάλη έκδοση ομολόγων της Κύπρου και η κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία και στην ελληνική αγορά ομολόγων.

Τελικώς, η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε το μεγάλο βήμα και προχώρησε στην πρώτη μεγάλη έκδοση ομολόγων, μετά την έξοδο της από το «δικό της» μνημόνιο. Ήταν μια έκδοση 6ετών ομολόγων, η οποία υπερκαλύφθηκε πέντε φορές και για την οποία σας είχαμε προαναγγείλει ότι η εκεί κυβέρνηση είχε στα σκαριά εδώ και καιρό. Όπως είναι φυσικό, ικανοποίηση επικρατεί στη Λευκωσία για το αποτέλεσμα, καθώς επιστρέφει στην κανονικότητα.

Την ίδια ώρα, πάντως, μια κάποια κίνηση παρατηρείται παραδόξως τελευταία και στην ελληνική αγορά ομολόγων. Με τις αποδόσεις των αντίστοιχων τίτλων στην Δυτική Ευρώπη να τείνουν να «γυρίσουν» σε αρνητικές, κάποια funds παίρνουν το ρίσκο – αναζητώντας αποδόσεις – να ξαναδούν την ελληνική περίπτωση. Συγκεκριμένα, μελετούν τις προοπτικές του ελληνικού χρέους και συνεκτιμούν συνισταμένες για να διαπιστώσουν αν αξίζει τον κόπο να πάρουν το ρίσκο.

Πολλά πάντως θα εξαρτηθούν και από την πορεία της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αρμόδιο κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών, που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις από ελληνικής πλευράς, ενημερώθηκε προχθές αρμοδίως ότι η επικοινωνία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ξεκινούν στις 20 Αυγούστου. "Καλό χειμώνα" να "χουμε...