Skip to main content

Κινέζος πρέσβης: O OΛΘ έχει το χαρτί σύνδεσης Μαύρης Θάλασσας-Αιγαίου

Το επόμενο διάστημα αναμένονται σημαντικές κινεζικές επενδύσεις. Ενδιαφέρον για ενέργεια, μεταφορές, γούνα, ορυκτό πλούτο.

Η τοποθέτηση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά είναι προς όφελος του ΟΛΘ και όχι σε βάρος του, καθώς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι αυτό που μπορεί να αναπτύξει την διακίνηση φορτίων μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Αιγαίου.

Αυτό τόνισε ο πρέσβης της Κίνας κ. Ζοu Xiao- Li, ευχόμενος "καλή κινεζική χρονιά" από τη Θεσσαλονίκη και από εκδήλωση του Δήμου, εκφράζοντας την ελπίδα η σιδηροδρομική σύνδεση Ουγγαρίας - Σερβίας, στην οποία εμπλέκεται η Κίνα, να επεκταθεί μέχρι την Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το επιχειρηματικό και επενδυτικό ενδιαφέρον στη Βόρειο Ελλάδα στρέφεται στους κλάδους των ορυκτών, του τουρισμού, αλλά και της γούνας και των τροφίμων.

Κρατική κινεζική εταιρεία, πρόσθεσε ο κ. Zou Xiao- Li, ενδιαφέρεται για το 30% του "Ελευθέριος Βενιζέλος" που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ. Επιπλέον, η State Grid, που πήρε το 24% του ΑΔΜΗΕ ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ όπως αποκάλυψε ο Κινέζος διπλωμάτης και επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, η μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία στον τομέα των τεχνολογιών άνθρακα Shen Hua, θέλει να αναλάβει την αναβάθμιση των παλιών σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Η εκδήλωση που έγινε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία του γιορτασμού της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, πέτυχε να φέρει κοντά τους επιχειρηματικούς, αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς τομείς καθώς το 2017, έτος φιλίας Ελλάδας - Κίνας, αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για την ταχύτερη ανάπτυξη των ελληνο- σινικών σχέσεων.

Αυτή ακριβώς την προοπτική και δυνατότητα υποστηρίζει η Αμφικτυονία των Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, το Ελληνο- Κινεζικό Επιμελητήριο, ένθερμα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενώ είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν και αρκετοί Δήμοι της Μακεδονίας, όπως φάνηκε από την συνάντηση που έγινε στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης μίλησε για στρατηγική συνεργασία Κίνας - Ελλάδας πάνω στον νέο δρόμο του μεταξιού που έχει χαράξει ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jin- Ping, δρόμος που εξυπηρετεί την ελληνική αναπτυξιακή στόχευση καθώς η χώρα μας βρίσκεται πάνω στους δρόμους που ενώνουν Ασία με Ευρώπη αλλά δίπλα στην μεγάλη αγορά της βόρειας Αφρικής, την Ν.Α. Μεσογείου και των Βαλκανιων.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας δήλωσε βέβαιος ότι στο επόμενο διάστημα θα επιτυχανθούν οι ρυθμοί στην υλοποίηση σημαντικών κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, μετά και τα δύο πολιτικά γεγονότα που έχουν σχεδιαστεί για την άνοιξη.

Πρόκειται για την συνάντηση που θα γίνει στο Πεκίνο, στην ΝDRC, την υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις επενδύσεις στο εξωτερικό, όπως και για την ελληνική συμμετοχή στο συνέδριο που διοργανώνει για τον Μάιο ο Κινέζος πρόεδρος, με τη συμμετοχή των ηγετών των χωρών που βρίσκονται πάνω στο Δρόμο του Μεταξιού.

Ο κ. Πιτσιόρλας μίλησε για τις προοπτικές ανάπτυξης των λιμανιών Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, εάν βελτιωθούν οι σιδηροδρομικές υποδομές, αλλά και την επέκταση της ελληνο- σινικής συνεργασίας τις τηλεπικοινωνίες και συγκεκριμένα στον τομέα των δικτύων, τονίζοντας ότι "μόνο κοινά συμφέροντα έχουν Ελλάδα και Κίνα".

Τον λόγο πήραν επίσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο φιλοξενούμενος δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ψινάκης, καλώντας τους και άλλους αυτοδιοικητικούς να ενισχύσουν την Αμφικτυονία αλλά και να αξιοποιήσουν το έτος Ελλάδας- Κίνας, αφού μάλιστα το δεύτερο forum των Πόλεων θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο εντός του 2017.

Ο κ. Τζήκας όπως και ο κ. Ποζρικίδης, πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της ΔΕΘ - Helexpo, αναφέρθηκαν στην διοργάνωση της 82ης ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα την Κίνα αλλά και στην προσπάθεια να γίνει η Έκθεση και η Θεσσαλονίκη εκθεσιακός κόμβος για τα κινεζικά προϊόντα τεχνολογίας, μέσω συνεργασιας με τους εκθεσιακούς οργανισμούς του Σεν Ζεν και της Καντόνας.

Στην Πολιτιστική Συνεργασία αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Θεσσαλονίκης κ. Σπύρος Πέγκας, ενω ο πρόεδρος του Ελληνο - Κινεζικού Επιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνος Γιαννίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες ενίσχυσης των συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων.

Για την υποστήριξη της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας στην ανάπτυξη των ελληνο-σινικών σχέσεων διαβεβαίωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αλέξανδρος Θάνος.