Skip to main content

Κινεζικό ενδιαφέρον για την πλωτή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Δούναβη

Εκτιμάται ότι το έργο, μήκους 650 χιλιομέτρων, θα κοστίσει πάνω από 10 δισ. δολάρια - Μεγαλύτερο αγκάθι τα περιβαλλοντικά θέματα.

Τη δημιουργία ενός καναλιού με τους ποταμούς Δούναβη, Μοράβα και Αξιό για τη μεταφορά εμπορευμάτων, με έξοδο τη Θεσσαλονίκη, σχεδιάζουν τα Σκόπια σε συνεργασία με τη Σερβία και με Κινέζους επενδυτές.

Για το project αυτό ενημερώθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης κατά το πρόσφατό του ταξίδι στα Σκόπια από τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκε Ιβάνοφ.

«Μου έδωσε σε ένα στικάκι στο οποίο είχε ένα βίντεο, όπου απεικονιζόταν το όνειρο για τη δημιουργία του καναλιού, Αξιός - Δούναβης - Μοράβας. Αυτό το ανακινήσαμε εμείς πριν δύο χρόνια», είπε ο δήμαρχος, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου.  

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι Κινέζοι, μετά από πρόσταση των Σκοπιανών, έκαναν μια προμελέτη για τη σύνδεση, καθώς εκτιμάται ότι μόνο αυτοί, με τις τεράστιες οικονομικές δυνατότητες που έχουν μπορούν να σηκώσουν το βάρος ενός τόσο πολυδάπανου project.

Άλλωστε, υπολογίζεται ότι το έργο, μήκους 650 χιλιομέτρων, θα κοστίσει πάνω από 10 δισ. δολάρια, ενώ το μεγαλύτερο αγκάθι για τη δημιουργία του είναι τα περιβαλλοντικά θέματα.

Ο Γιάννης Μπουτάρης έχει ενημερώσει ήδη για το θέμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.