Skip to main content

Κινεζικό ενδιαφέρον για Εγνατία Οδό αλλά και βιομηχανίες τροφίμων

Έντονη κινητικότητα από Κινέζους επενδυτές στη Βόρεια Ελλάδα. Ποιοι κλάδοι είναι στο στόχαστρο - Το σχέδιο για Giga εκθεσιακό κέντρο στη Θεσσαλονίκη

Επενδυτικό ενδιαφέρον για μεγάλη ελληνική εταιρεία τροφίμων, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, εκδήλωσε κινεζικό fund σε μία περίοδο που Κινέζοι επενδυτές διερευνούν τους κλάδους αγροτοδιατροφής, τουρισμού, real estate αλλά και μεταφορών.

Μάλιστα, έγκυρες πηγές της Voria.gr πληροφορούν πως Κινέζοι έχουν ζητήσει, κεντρικά, να ενημερωθούν και για τη διαδικασία παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

Οι Κινέζοι μάλιστα εξέταζαν την δημιουργία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ενός πολύ μεγάλου, ενός τεραστίου μόνιμου εκθεσιακού κέντρου, ευρωπαϊκής εμβέλειας, το οποίο όμως θα φιλοξενούσε και άλλες χρήσεις. Το μέγεθος αυτού του κέντρου, θα είχε καλυμμένη επιφάνεια 938.000 τετραγωνικά μέτρα (!), όταν το εκθεσιακό της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη έχει στεγασμένους εκθεσιακούς χώρους περίπου 70.000 τμ...

Για τη δημιουργία αυτού του εκθεσιακού χωριού, θα απαιτούνταν έκταση 2.500 στρεμμάτων στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Πάντως, τέτοιοι διαθέσιμοι χώροι δεν υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, παρά μόνο δημόσιες εκτάσεις και βασικά σε πρώην στρατόπεδα, τα οποία πάντως είναι λίαν αμφίβολο αν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κατά τέτοιο τρόπο.  Η υλοποίηση αυτής της επένδυσης, θα προαπαιτούσε νομικές ρυθμίσες σε σχέση με την πολεοδομική νομοθεσία (μεικτές χρήσεις) και παραχώρηση δημόσιας έκτασης. Επειδή μία τέτοια προοπτική δείχνει σχεδόν απίθανη, ο κινεζικός φορέας στρέφεται προς την Πολωνία.

Σε ό,τι αφορά πιθανές επενδύσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, η κινεζική πλευρά που πραγματοποιεί Β2Β συναντήσεις, δεν ενδιαφέρεται κυρίως για εξαγορές αλλά για την απόκτηση μετοχικού μεριδίου, πιθανώς πλειοψηφικού έτσι ώστε η παραγωγική δυναμικότητα των βιομηχανιών αυτών να αυξηθεί και να προσαρμοσθεί περισσότερο στις ανάγκες τμημάτων της κινεζικής αγοράς της οποίας τα μεγέθη δεν μπορούν να ικανοποιήσουν οι ελληνικές εταιρείες.