Skip to main content

Κινέζοι, Άραβες και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα

Οι αγοραστές κινούνται κυρίως με επενδυτικό προσανατολισμό, θέλοντας δηλαδή να αποκτήσουν πολλά και φθηνά ακίνητα, με στόχο την εκμετάλλευση.

Η τάση της αυξημένης ζήτησης ακινήτων από το εξωτερικό, ιδίως από ανθρώπους που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ, συνιστά πλέον γεγονός και μάλιστα με ανοδικές τάσεις.

Σύμφωνα με έρευνα του spitogatos.gr, προκύπτει ότι φέτος η μεγαλύτερη αύξηση ζητήσεων προέρχεται από την Κίνα (+203%), ενώ έπονται η Τουρκία (90%), η Γερμανία (68%) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (50%). Ακόμη μία βασική τάση που παρατηρείται είναι ότι πλέον οι αναζητήσεις κατοικιών από το εξωτερικό αφορούν ποσά χαμηλότερα του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού των 250.000 ευρώ, για την εξασφάλιση της λεγόμενης «χρυσής βίζας», γεγονός που σημαίνει ότι οι αγοραστές κινούνται κυρίως με επενδυτικό προσανατολισμό, θέλοντας δηλαδή να αποκτήσουν πολλά και φθηνά ακίνητα, με στόχο την εκμετάλλευση. Αυτό πιστοποιείται και από το γεγονός ότι κατά κανόνα ζητούνται ακίνητα ιδιαίτερα χαμηλού κόστους στο κέντρο της Αθήνας.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν γίνονται και ακριβές αγορές, κυρίως σε παραθάλασσια τουριστικά θέρετρα κοντά στην Αττική, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως πρώτη κατοικία. Ωστόσο, η Ελλάδα υπολείπεται ακόμα σημαντικά των άλλων χωρών που εφαρμόζουν την πολιτική της «χρυσής βίζας». Υπολογίζεται πως σε σχέση με την Κύπρο, το χάντικαπ είναι της τάξης του 40% με 50%, ενώ ανάλογη είναι η διαφορά και με την Μάλτα, αλλά και την Πορτογαλία.