Skip to main content

Κινδυνεύει με κατάρρευση η ελληνική χοιροτροφία

Τον κίνδυνο κατάρρευσης της ελληνικής χοιροτροφίας και την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποτροπή της επισημαίνει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας σε επιστολή του προς το
Τον κίνδυνο κατάρρευσης της ελληνικής χοιροτροφίας και την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποτροπή της επισημαίνει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Στην επιστολή οι χοιροτρόφοι μιλούν για πράξεις και παραλήψεις της πολιτείας, που δημιούργησαν πρόβλημα στον κλάδο.

Αναλυτικά, η επιστολή περιλαμβάνει τα εξής: «Τη στιγμή που το βασικό ζητούμενο για την ελληνική οικονομία είναι και η  αύξηση της παραγωγής, η βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας ο δυναμικός κλάδος της χοιροτροφίας καταρρέει οριστικά. Πράξεις και παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας επί σειρά ετών δημιουργούσαν προβλήματα στη σωστή ανάπτυξη και οργάνωσή του. Το αποτέλεσμα είναι ότι, ενώ το χοιρινό έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των καταναλωτών, η εγχώρια παραγωγή να καλύπτει μόνο το 35% των αναγκών. Παρόλα αυτά η παραγωγή παραμένει αδιάθετη αν και οι τιμές παραγωγού είναι χαμηλότερες κατά 30% από τιμές που υπήρχαν προ εικοσαετίας. Με αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί πλέον να υπάρξει παραγωγή, αφού υπάρχει αδυναμία ακόμα και στην προμήθεια ζωοτροφών καθώς και κάλυψη επιταγών και δανειακών υποχρεώσεων. Ενώ ήδη άρχισε η εκποίηση ζωικού κεφαλαίου (χοιρομητέρες) με τεράστια ζημία για τους παραγωγούς είναι δεδομένη πλέον η συρρίκνωση της παραγωγής, αν δεν ληφθούν αμέσως μετά. Γι’ αυτό παρακαλούμε θερμά ενεργήστε τώρα».