Skip to main content

Κίνδυνος για την κυβέρνηση παραμονές του Δεκαπενταύγουστου

Η προοπτική θερινού τμήματος δεν υπάρχει, καθώς η συμφωνία προβλέπει λειτουργία του Κοινοβουλίου σε ολομέλεια για να ψηφισθεί το Γ' Μνημόνιο.

Τον κίνδυνο να δει την κυβέρνηση του να ...πέφτει παραμονή του Δεκαπενταύγουστου αρχίζει αργά αλλά σταθερά να διαπιστώνει ο πρωθυπουργός.

Κι αυτό γιατί αν επαληθευτούν οι προβλέψεις που κάνουν λόγο για νέο γύρο προαπαιτούμενων μέσα στον Αύγουστο, τότε το πικρό ποτήρι σκληρών μέτρων που αποφεύχθηκαν τον Ιούλιο, θα πρέπει να το "πιει" τώρα. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω το άτυπο όριο των 120 βουλευτών στη μέση του Αυγούστου.

Η προοπτική θερινού τμήματος δεν υπάρχει, καθώς η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει λειτουργία του Κοινοβουλίου σε ολομέλεια για να ψηφισθεί, αν χρειασθεί, το Γ΄ Μνημόνιο. Συνεπώς, ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να "περάσει" από ένα ελεγχόμενο τμήμα της Βουλής τα αγροτικά και τα ασφαλιστικά ζητήματα. Κι αυτός είναι ο λόγος που πιέζει προς κάθε κατεύθυνση:

α) είτε να πάει γι' αργότερα (Οκτώβριο) αυτό το πακέτο των μέτρων.
β) είτε να έρθει νωρίτερα προς ψήφιση στη Βουλή το Γ' Μνημόνιο, στη λογική του "μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει μια ώρα νωρίτερα", που λέει ο λόγος.

Ωστόσο, η καθυστερημένη άφιξη της τρόικας στην Ελλάδα, λόγω της μικρής εμπλοκής με το ΔΝΤ δείχνει να περιορίζει ακόμα περισσότερο τα χρονικά όρια για μια τέτοια προοπτική και γι' αυτό στο Μαξίμου ξαναβάλαν κάτω τα δεδομένα και εξετάζουν τι εναλλακτικές λύσεις έχουν, που, ωστόσο, δεν είναι και πολλές.