Skip to main content

Συναγερμός για λίμνη-πόλο έλξης μικρών και μεγάλων στη Νέα Παραλία

Χελώνες, βατράχια και ψάρια ζουν σήμερα μέσα στη λίμνη στον Κήπο του Νερού, στη Νέα Παραλία. Οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι κινδύνου.

Ένα υδάτινο οικοσύστημα έφτιαξαν, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα Θεσσαλονικείς που γέμισαν τα προηγούμενα χρόνια με ψάρια και χελώνες την λιμνούλα στον Κήπο του Νερού, στην Νέα Παραλία. Εκατοντάδες χελώνες, βατράχια και ψάρια ζουν σήμερα μέσα στη λίμνη με τα νούφαρα και τα καλάμια, δίπλα στο αναψυκτήριο, το οποίο κάθε απόγευμα γεμίζει με γονείς που πίνουν καφέ και αφήνουν τα παιδιά τους να παίξουν στη λιμνούλα.

Ο Κήπος του Νερού, περιλαμβάνεται στο κομμάτι της Νέας Παραλίας που παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 2008. Σύμφωνα με τον Πρόδρομο Νικηφορίδη, αρχιτέκτονα της Νέας Παραλίας, δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός να υπάρξει λίμνη με... ζωή στον συγκεκριμένο Κήπο. Ωστόσο μέσα σε μερικούς μήνες πολίτες άφησαν τα "κατοικίδιά" τους στη λίμνη, είτε με καλή πρόθεση, είτε απλώς για να τα ξεφορτωθούν, με αποτέλεσμα σήμερα, οκτώ χρόνια μετά, να έχουν πολλαπλασιαστεί και να είναι πλέον υπεράριθμα. Το θέαμα των χελωνών που ζουν ελεύθερες μέσα στο αστικό περιβάλλον, εκ πρώτης όψεως φαίνεται ενδιαφέρον και ευχάριστο, όμως οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι κινδύνου.

Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο βιολόγος ερευνητής Δημήτρης Μπούσμπουρας, οι χελώνες που προέρχονται από ενυδρεία είναι πιθανόν να φέρουν ασθένειες όπως σαλμονέλα, τις οποίες τα παιδιά κινδυνεύουν να κολλήσουν όταν τις αγγίζουν. Παράλληλα, οι νεροχελώνες που ανήκουν στην αμερικάνικη ποικιλία “Chrysemys”, δεν θα πρέπει να ζουν ελεύθερες σε μεσογειακά οικοσυστήματα, καθώς ζουν ανταγωνιστικά προς τα άλλα μέλη, τα εκτοπίζουν και τελικά διαταράσσουν την αρμονία των οικοσυστημάτων. Τέτοιες χελώνες, διαφέρουν σε ορισμένα χαρακτηριστικά από τις νεροχελώνες Mauremys Rivulata που ανήκουν από τη φύση τους σε Βαλκανικές και Μεσογειακές λίμνες και ποτάμια. Οι χελώνες της ποικιλίας Chrysemys εισάγονται και πωλούνται στην Ελλάδα σε γυάλες και κάποιες από αυτές δυστυχώς καταλήγουν ελεύθερες σε πάρκα, λίμνες και ρέματα, ακόμη και στο Σέιχ Σου, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία των οικοσυστημάτων. Σύμφωνα με τον κ. Μπούσμπουρα, αυτές οι χελώνες θα πρέπει να απομακρυνθούν από τη λίμνη. Ωστόσο, δεν παρουσιάζεται πρόβλημα με τα χρυσόψαρα ή τα βατράχια που άλλωστε περιορίζουν τα έντομα που μαζεύονται στον Κήπο του Νερού.

Παιχνίδι χωρίς επίβλεψη - Πλαστικά ποτήρια παντού

Καθημερινά, δεκάδες κάτοικοι της περιοχής και μη, σπεύδουν στο αναψυκτήριο για να απολαύσουν έναν απογευματινό καφέ πλάι στον Θερμαϊκό και να αφήσουν τα παιδιά τους να παίξουν στη λίμνη, η εικόνα της οποίας παραπέμπει περισσότερο σε βάλτο. Όπως καταγγέλουν θαμώνες, το παιχνίδι των παιδιών είναι ανεξέλεγκτο, αφού πιάνουν τα ζώα με κίνδυνο να μολυνθούν από κάποια ασθένεια. Ακόμη, τα παιδιά εφόσον δεν έχουν την απαραίτητη επίβλεψη από τους γονείς, ταλαιπωρούν τα ζώα οδηγώντας τα ακόμη και στον θάνατο. «Τα παιδιά δεν μαθαίνουν από τους γονείς να σέβονται τα ζώα, νομίζουν ότι οι νεροχελώνες είναι παιχνίδι τους και τις βασανίζουν ή τα παίρνουν στο απέναντι πάρκο με αποτέλεσμα να πεθαίνουν, αφού δεν έχουν νερό», καταγγέλλει στη Voria.gr ο Σταύρος Σεκερτζής κάτοικος της περιοχής.

Μάλιστα, όπως λέει, το ίδιο κάνουν και με τα ψάρια, τα οποία μάλιστα συλλέγουν σε ποτήρια πλαστικά και κάποιες φορές τα παίρνουν και σπίτι τους. Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του αναψυκτηρίου, Γιάννης Γκόγκος, δήλωσε στη Voria.gr πως οι πελάτες ζητούν συνέχεια πλαστικά ποτήρια για αυτό το σκοπό, ενώ έχει δει ο ίδιος και παιδιά να πέφτουν μέσα στη λίμνη, στην προσπάθειά τους να «ψαρέψουν» τα ψαράκια και τους γυρίνους. Τα πλαστικά ποτήρια τελικά καταλήγουν πεταμένα γύρω στη λίμνη ή μέσα σε αυτή, μαζί και με άλλα σκουπίδια που ρυπαίνουν τη λίμνη, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.

 

Μια πιθανή λύση, σύμφωνα με τον κ. Γκόγκο, θα ήταν να τοποθετηθούν πινακίδες που να επισημαίνουν στο κοινό ότι δεν πρέπει να πειράζει τα ζώα, ωστόσο, όπως λέει, είναι αμφίβολο το κατά πόσο αυτό αυτό θα αποτρέψει τους γονείς από το να αδιαφορούν για την παιδεία και το ήθος των παιδιών τους. Ούτως ή άλλως ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς, είπε στη Voria.gr πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλεψη για την τοποθέτηση πινακίδων.