Skip to main content

Κίνα προς ΗΠΑ: Σταματήστε να λέτε ανακρίβειες για κινέζικες εταιρείες

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ είπε ότι η Κίνα είναι αντίθετη στην πολιτικοποίηση και την πολιτική παρέμβαση υπό κανονικές συνθήκες

Κάλεσμα στις ΗΠΑ ώστε να σταματήσουν να εξαπολύουν αβάσιμες κατηγορίες σε βάρος κινεζικών εταιρειών και να πολιτικοποιούν συνηθισμένες περιπτώσεις εξαγορών απηύθυνε η Κίνα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ έκανε τα σχόλια αυτά αντιδρώντας στην κίνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να εμποδίσει την εξαγορά της αμερικανικής μονάδας της γερμανικής εταιρείας ολοκληρωμένων κυκλωμάτων Aixtron από κινεζική εταιρεία.

Ο Ομπάμα ζήτησε από την κινεζική Fujian Grand Chip Investment Fund (FGC) να «εγκαταλείψει τελείως και δια παντός» την προτεινόμενη εξαγοράς της αμερικανικής μονάδας της Aixtron, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή.

Η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ (CFIUS), που αξιολογεί τις εξαγορές αμερικανικών εταιρειών από ξένες επιχειρήσεις, αλλά και ο Ομπάμα εκτιμούν ότι «η συναλλαγή εγείρει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω της δικαστικής οδού», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Η εξαγορά από την κινεζική εταιρεία είναι μια κίνηση που συνάδει απόλυτα με τις πρακτικές της αγοράς», δήλωσε ο Λου σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. Πρόσθεσε ότι η Κίνα είναι αντίθετη στην πολιτικοποίηση και την πολιτική παρέμβαση υπό κανονικές συνθήκες.

Ο Λου κάλεσε τις ΗΠΑ να προσφέρουν ίσες ευκαιρίες και διευκολύνσεις στις κινεζικές εταιρίες για επενδύσεις. Η κινεζική κυβέρνηση πάντα ενθαρρύνει τις κινεζικές εταιρίες να προχωρούν σε επενδύσεις στο εξωτερικό και σε συνεργασίες στο πλαίσιο των κανόνων της αγοράς και των διεθνών κανόνων καθώς της εθνικής νομοθεσίας, πρόσθεσε.