Skip to main content

Κίνα: Προετοιμασία εξόδου από τα μέτρα

Η Κίνα θα πρέπει σταδιακά να προετοιμάζει το έδαφος για μία ομαλή έξοδο από τα δημοσιονομικά μέτρα, υποστήριξε αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.
Δεν είναι ακόμη ώρα για την Κίνα να αποσύρει τα δημοσιονομικά μέτρα ή τα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, ωστόσο θα πρέπει σταδιακά να προετοιμάζει το έδαφος για μία ομαλή έξοδο, υποστήριξε αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Ο Yang Guozhong, επικεφαλής του τμήματος business management της People΄s Bank of China, εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να χωρίσει τη διαδικασία εξόδου σε στάδια, ξεκινώντας από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και έπειτα να αποσύρει σταδιακά τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης.

Η Κίνα έχει προβεί φέτος τρεις φορές σε αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου ορίου αποθεματικών για τις τράπεζες, έχει διατηρήσει ωστόσο αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο.

Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για νέα οικονομική επιβράδυνση, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν θα μεταβάλει τα επιτόκια το 2010.