Skip to main content

Κύμα πωλήσεων των «κόκκινων δανείων» από Σεπτέμβριο

Να σημειωθεί ότι από τα τέλη του 2017 απελευθερώνονται πλήρως όχι μόνο η πώληση αλλά και η διαχείριση «κόκκινων» δανείων.

«Καταιγίδα» πωλήσεων «κόκκινων δανείων» αναμένεται από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Τραπεζικοί παράγοντες, που είναι σε θέση να γνωρίζουν σε βάθος και με λεπτομέρειες τη συγκεκριμένη αγορά, τονίζουν χαρακτηριστικά ότι η συγκεκριμένη θα ωριμάσει σύντομα, καθώς από τον Σεπτέμβριο τη σκυτάλη των πωλήσεων θα πάρουν όλες οι συστημικές τράπεζες με μαζικές μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων εντός του 2018.

Προς το παρόν, οι όποιες κινήσεις γίνονται, θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ως «δοκιμαστικές» ή στην καλύτερη περίπτωση «πιλοτικές».

Ωστόσο, η πίεση που υπάρχει από τον SSM για δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2019, δηλαδή στα 66,7 δισ. ευρώ από τοαρχικό επίπεδο των 106,9 δισ. ευρώ (σήμερα είναι στα 105 δισ. ευρώ) επιβάλλει δραστικές κινήσεις σεσύντομο χρονικό διάστημα.

Η πώληση και η ανάθεση σε εξωτερική διαχείριση όχι μόνο των «κόκκινων» δανείων αλλά ακόμα και αυτών που εξυπηρετούνται κανονικά θα βελτιώσει την τιμολόγηση, αφού στο καλάθι της πώλησης θα ενταχθούν κατηγορίες δανείων με υγιή σχετικά χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι από τα τέλη του 2017 απελευθερώνονται πλήρως όχι μόνο η πώληση αλλά και η διαχείριση «κόκκινων» δανείων, καθώς καταργείται και η εξαίρεση των ενυπόθηκων που συνδέονται με ακίνητα αντικειμενικής αξίας μικρότερης των 140.000 ευρώ. Οπερ σημαίνει ότι η «μάχη» ξεκινά και σύντομα θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.