Skip to main content

Κιμ Γιονγκ Ουν: Η Βόρεια Κορέα θα γίνει η ισχυρότερη πυρηνική δύναμη

Την 28η Νοεμβρίου, η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) ικανό σύμφωνα με ειδικούς να πλήξει τις ΗΠΑ.

Την υπόσχεση ότι η Βόρεια Κορέα θα γίνει «η ισχυρότερη πυρηνική και στρατιωτική δύναμη στον κόσμο» έδωσε χθες ο ηγέτης της Πιονγκγιάνγκ, Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με το KCNA.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης ανέφερε αυτά κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον εργαζομένων στο βορειοκορεάτικο πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Την 28η Νοεμβρίου, η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) ικανό σύμφωνα με ειδικούς να πλήξει το σύνολο της επικράτειας των ηπειρωτικών ΗΠΑ.

Αμέσως μετά, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ανακήρυξε ότι το κράτος του έγινε πλέον πυρηνική δύναμη.

Οι νέες δηλώσεις του Κιμ καταγράφονται την ώρα που οι μεγάλες δυνάμεις αναζητούν λύση στην κρίση που έχει προκαλέσει η επιτάχυνση των βορειοκορεάτικων προγραμμάτων για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, παρά τις κυρώσεις και την κατακραυγή από τη διεθνή κοινότητα. Η Βόρεια Κορέα προχώρησε τον Σεπτέμβριο στην έκτη της δοκιμή πυρηνικού όπλου.

Σε μια προσπάθεια να πείσει τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τα απαγορευμένα εξοπλιστικά της προγράμματα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επιβάλει διάφορες σειρές κυρώσεων.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον δήλωσε εξάλλου επίσης την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα χωρίς να θέτουν «κανέναν όρο εκ των προτέρων».

Μέχρι τώρα η Ουάσινγκτον διεμήνυε ότι δεν θα γινόταν καμιά συζήτηση με την Πιονγκγιάνγκ πέραν των διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα να «καταστρέψει ολοσχερώς» τη Βόρεια Κορέα σε περίπτωση επίθεσης από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ οι δύο ηγέτες έχουν ανταλλάξει προσβολές και απειλές.